Germania declara ca poate controla grupul EADS prin contracte

Marti, 13 Februarie 2007, ora 12:20
935 citiri

Ministrul german al economiei, Michael Glos, a declarat intr-un interviu televizat ca guvernul din care face parte ar putea influenta compania-mama a Airbus, EADS, prin realizarea de comenzi, insa a adaugat ca nu doreste ca aceasta companie sa fie controlata de stat, relateaza Reuters.

"Compania poate fi influentata, prin oferirea de contracte si fonduri de cercetare", a declarat Michael Glos pentru postul public de televiziune ZDF. "Nu dorim o companie controlata de stat, ce dorim noi este o companie care ocupa o pozitie buna comparativ cu rivalul direct Boeing. Airbus este un produs german, nu doar un produs francez, si vom avea grija ca acest lucru sa fie respectat", a incheiat el.

Aceste declaratii vin pe fondul recentei reduceri a participatiei principalului actionar al EADS, grupul DaimlerChrysler, ce detinea 22% din gruparea europeana de aeronautica, pana la 15%.

Producatorul german va mentine in continuare drepturile de vot conferite de pachetul de actiuni cesionat.

Consortiul care a achizitionat aceasta participatie este compus din 15 investitori publici si privati, majoritatea acestora fiind din Germania. Investitorii publici detin 40% din pachet iar cei privati restul de 60%.

Remanierea capitalului vizeaza pastrarea influentei germane in cadrul companiei europene de aeronautica, pe fondul demararii planului de restructurare al filialei sale Airbus, profund afectata de problemele legate de productia aeronavei gigant de transport, A380.

Grupul de aeronautica EADS a fost confruntat cu o criza de proportii in cursul anului trecut, cauzata de intarzierile de productie ale gigantului avion de transport Airbus A380, situatie ce a generat reduceri ale profitului potential cu aproximativ cinci miliarde de euro si a ridicat posibilitatea unor "durerose" concedieri.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)