Germania, gata sa le ofere azil politic disidentilor persecutati de Erdogan: Ce se intampla in Turcia este contrar valorilor europene!

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 16:00
4322 citiri
Germania, gata sa le ofere azil politic disidentilor persecutati de Erdogan: Ce se intampla in Turcia este contrar valorilor europene!
Foto: Bundeskanzlerin

Germania este gata sa le ofere azil politic turcilor persecutati de regimul lui Erdogan, sustine ministrul pentru Afaceri Europene, Michael Roth, care a criticat in termeni duri epurarile din Turcia.

"Suntem solidari cu disidentii intelectuali din Turcia. Germania este o tara cu deschidere spre exterior si se arata interesata din principiu de persoanele persecutate politic. Acestea pot solicita azil in Germania. Lucrul acesta nu se refera numai la jurnalisti. Ce se intampla in Turcia este contrar valorilor europene, legii, democratiei si libertatii presei. Raspunsul nostru este clar: 'Nu asa!'", a specificat Roth, citat de Deutsche Welle.

Oficialul german a lasat sa se inteleaga ca raportul privind posibilitatea aderarii Turciei la UE va contine concluzii negative in urma evenimentelor care zguduie tara de aproape patru luni.

"Comisia Europeana a devenit foarte atenta si critica referitor la ceea ce nu merge bine sau nu merge deloc in Turcia. Din pacate, in acest moment, sunt foarte multe lucruri care intra in aceste capitole", a dezvaluit Roth.

Ca pe vremea nazistilor

De la mijlocul lunii iulie si pana acum, peste 35.000 de turci au fost arestati si zeci de mii au fost concediati in urma valului de epurari declansat de Ankara.

"Ca sa vorbim drept, acestea sunt metode care au fost folosite in epoca nazista si reprezinta o solutie foarte, foarte rea pe care UE nu o poate accepta", a comentat ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn.

Acesta a sugerat chiar si aplicarea unor sanctiuni economice impotriva Turciei pentru a opri incalcarea flagranta a drepturilor omului.

Varianta sanctiunilor economice a fost respinsa insa de sefa guvernului de la Berlin, purtatorii de cuvant ai Angelei Merkel anuntand ca aceasta doreste un raspuns unitar din partea tuturor statelor membre.

In acelasi timp, de la Ankara, ministrul turc de Externe Mehmet Cavusoglu a lansat o noua tirada impotriva Berlinului, acuzand autoritatile germane ca sustin miscari radicale din interiorul Turciei, precum PKK sau gruparea de extrema stanga DHKP-C.

"Germania isi inchipuie ca este o democratie de prima mana si noi suntem mai prejos. Tot ce ne dorim este sa fim tratati pe picior de egalitate", a comentat Cavusoglu.

Inclusiv presedintele Erdogan a acuzat Germania ca s-a transformat intr-un rai al teroristilor, dupa ce autoritatile de la Berlin au refuzat sa extradeze cativa membri ai miscarii FETO, acuzata de Ankara de a fi stat in spatele tentativei de lovitura de stat.

#azil victime regim Erdogan, #azil politic Germania, #tensiuni Turcia UE, #epurari Turcia lovitura stat , #Germania