Germania impinge zona euro in recesiune

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 11:20
1409 citiri
Germania impinge zona euro in recesiune

Indicele global IDA (indicele directorilor de achizitii), aferent productiei din toate sectoarele economice la nivel mondial, releva o scadere vizibila a activitatii in domeniul afacerilor in Germania. Astfel, in luna aprilie, acesta a inregistrat o scadere de pana la 48,8 puncte.

Conform expertilor, indicele a scazut la nivelul minim in ultimele sase luni, sub 50%, un nivel ce separa cresterea de contractie, scrie portalul economic Rbc.

In acelasi timp, indicele IDA pentru intreaga zona euro s-a mentinut la nivelul de 46,5 de puncte - ceea ce inseamna ca scaderea in sectorul serviciilor de productie continua in acelasi ritm.

Publicarea acestor date statistice a provocat o cadere a monedei euro. Scaderea activitatii in afaceri in luna aprilie, in opinia expertilor, indica faptul ca PIB-ul zonei euro in trimestrul II s-ar putea diminua cu 0,4%.

Deteriorarea situatiei economice din Germania reprezinta o problema politica pentru cancelarul Angela Merkel, remarca portalul Rbc. Deocamdata, rata somajului ramane la un nivel scazut si prin aceasta Germania iese in evidenta in comparatie cu vecinii sai din sudul Europei.

Daca nu va exista o relansare a activitatii economice, somajul ar putea sa creasca, iar prematura inasprire a politicii fiscale ar putea pune intr-o situatie dificila guvernul german, atrag atentia expertii.

#recesiune zona euro, #criza economica Germania, #scadere PIB zona euro, #scadere productie Germania, #somaj Germania , #Germania