Germania majoreaza treptat de la 1 ianuarie varsta de pensionare pana la 67 de ani

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 14:57
1612 citiri
Germania majoreaza treptat de la 1 ianuarie varsta de pensionare pana la 67 de ani

Germania pune in aplicare de la 1 ianuarie o reforma care va ridica treptat varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.

Primii afectati de legea votata in 2007 de "marea coalitie" de guvernare dintre conservatori si social-democrati vor fi angajatii nascuti in anul 1947, care vor iesi la pensie la 65 de ani si o luna. Varsta de pensionare va creste ulterior cu doua luni pe ani, pentru a ajunge in 2031 la 67 de ani.

Reforma, contestata mai ales de sindicate, este menita sa permita supravietuirea unui sistem de asigurari periclitat de imbatranirea demografica, in conditiile natalitatii scazute si ale cresterii sperantei de viata. Potrivit Eurostat, Germania este tara europeana cu cei mai multi locuitori de peste 65 de ani (20,6%).

In prezent, varsta medie reala de pensionare este 63 de ani si jumatate, legea permitand retragerea anticipata din activitate, cu o penalizare, la 63 de ani si dupa un stagiu de cotizare de 35 de ani.

In 2010, 57,7% dintre cei cu varste intre 55 si 64 de ani aveau inca un loc de munca, fata de 39% cu sapte ani mai devreme. Printre statele OCDE, media este de 54%.

Dintre persoanele din grupa de varsta 60-64 de ani, 40,5% sunt inca in activitate, insa numai un sfert dintre acestea au un loc de munca supus cotizatiilor sociale.

Sindicatele si alte organizatii de aparare a drepturilor sociale avertizeaza ca, prin intrarea in vigoare a noii legi, va creste riscul de pauperizare a persoanelor varstnice. Partidul Social-Democrat /SPD/, acum in opozitie, cere amanarea aplicarii legii atat timp cat procentul varstnicilor angajati este de sub 50%. In timp ce guvernul conservator-liberal exclude revenirea asupra prelungirii vietii active, aripa de stanga a Uniunii Crestin-Democrate /CDU/ solicita totusi flexibilizarea reglementarilor privind ocuparea persoanelor varstnice si cere companiilor sa isi creasca disponibilitatea fata de angajarea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#varsta pensionare, #pensionari Germania, #pensii Germania , #Germania