"Germania, o insula de stabilitate"

Joi, 27 Mai 2010, ora 15:46
1200 citiri
"Germania, o insula de stabilitate"

Germania este o insula de stabilitate in furtuna financiara din Europa acestor momente si nu are nevoie sa faca multe economii, a declarat joi la Berlin comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, citat de Les Echos, transmite NewsIn.

"In contextul crizei actuale, Germania este o insula de stabilitate si, spre deosebire de alte tari, nu trebuie sa faca foarte multe economii", a declarat Lewandowski in cadrul unei intalniri cu jurnalistii din Berlin.

Pe de alta parte, comisarul european si-a exprimat nelinistea cauzata de euroscepticismul care domina opinia publica din Germania in ultima vreme.

Declaratiile sale vin inainte de intalnirea cu ministrul german de finante Wolfgang Schauble si cu cancelaria ministrului de afaceri externe, unde vor discuta planificarea bugetara a Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020.

"Vreau sa vad in ce masura si-a schimbat opinia publica alegerile in privinta obiectivelor europene. Germanii au devenit in mod evident mai eurosceptici si sunt de parere ca platesc pentru viata de huzur si greselile altor cetateni din UE", a declarat Lewandowski pentru cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de Les Echos.

Comisarul polonez a adaugat ca germanii par sa nu mai fie de acord cu "principiul carnetului de cecuri".

Pentru moment, Germania trebuie sa fie constienta ca are de castigat de pe urma ajutorului oferit vecinilor si a investitiilor "in Europa de sud, centrala si orientala", avand in vedere ca este exportatorul numarul unu al Uniunii Europene, a mai declarat comisarul.

In cadrul intalnirii cu presa germana, Lewandowski a mai declarat ca spera "sa ajunga la un acord", dar ca negocierile pentru planificarea bugetului UE din 2014-2020 se anunta "extrem de dificile, avand in vedere situatia actuala".

Lewandowski s-a declarat "impotriva introducerii unor taxe europene noi" cu scopul de a ajuta finantele Uniunii, deoarece "nu este momentul pentru astfel de masuri intr-o Europa aflata in plina criza".

Dimpotriva, UE ar putea sa isi asume mai multe sarcini pentru a calma bugetele nationale, cum ar fi in cercetare sau politica externa, deoarece acum este vremea economiilor nationale, conform comisarului european.

El a mai estimat ca UE "ar trebui probabil sa-si imbunatateasca flexibilitatea in ceea ce priveste (finantarea) garantiilor".

"In acest caz, statele vor trebui sa ia o decizie", a adaugat Lewandowski.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#germania, #finante, #europa, #economii, #taxe , #Germania