Germania, obligata sa plateasca datorii din era nazista

Joi, 12 August 2010, ora 23:23
1638 citiri
Germania, obligata sa plateasca datorii din era nazista

Statul german va putea fi dat in judecata de investitori din Florida care solicita rambursarea bonurilor de trezorerie germane pe care Adolf Hitler a incetat sa le mai ramburseze in anii '30, potrivit deciziei de miercuri a unei Curti de Apel americane, potrivit Mediafax.

"Curtea a decis ca plangerea depusa impotriva Germaniei poate fi examinata (...) si nu poate fi respinsa pe motiv ca Germania este o «putere suverana»", a declarat Michael Elsner, care ii reprezinta pe investitori, reuniti in cadrul societatii World Holdings, cu sediul in Tampa, statul Florida.

"Am solicitat despagubiri care se ridica la sute de milioane de dolari, peste 450 de milioane de dolari", a adaugat el. Aceste bonuri de trezorerie au fost emise de Germania pentru a finanta reconstructia tarii dupa Primul Razboi Mondial, dar rambursarea lor a fost intrerupta dupa sosirea la putere a lui Hitler in 1933, conform unor documente ale justitiei.

Potrivit lui Elsner, Germania a subliniat ca mare parte din aceste bonuri au fost rambursate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar ca multe au fost furate de trupele ruse si ca un proces de autentificare urma sa fie pus in aplicare in Germania inainte de orice rambursare.

Un reprezentant al ambasadei Germaniei la Washington, interogat de AFP, a refuzat sa comenteze. Elsner a declarat ca decizia de miercuri permite investitorilor sa isi mentina plangerea si ca acest caz va fi retrimis in fata unui tribunal din Miami. 

#germania, #bonuri de trezorerie, #rambursare , #Germania