Germania pune la cale un plan de relansare economica de 10 miliarde euro

Luni, 28 Iulie 2008, ora 09:11
1031 citiri
Germania pune la cale un plan de relansare economica de 10 miliarde euro

Guvernul german ar putea lansa, la toamna, un plan de 10 miliarde de euro, pentru relansarea consumului, in contextul riscului latent de recesiune, potrivit editiei online a publicatiei franceze Les Echos. Anuntul fost facut de un oficial din ministerul german al economiei, potrivit editiei de luni a revistei Der Spiegel, citate de Les Echos.


"Daca mediul economic se va deteriora, vom discuta in toamna despre masurile menite sa mentina cresterea economica", a declarat un inalt functionar din ministerul economiei, Walther Otremba.


Pachetul consta mai ales in reduceri fiscale masive destinate relansarii consumului casnic si in investitii publice suplimentare, a explicat Otremba.


In prezent, proiectul se confrunta cu opozitia ministerului social-democrat al finantelor, condus de Peer Steinbrueck, dar oficialii din ministerul economiei, condus de Michael Glos, considera ca oficialii din ministerul finantelor isi vor schimba parerea, in cazul in care cresterea economica se va confrunta cu o amenintare reala, potrivit Der Spiegel.


Economia germana s-a confruntat recent cu mai multe lovituri dure, cum ar fi o scadere masiva a comenzilor si a productiei si diminuarea semnificativa a increderii oamenilor de afaceri, in iulie.


Analistul Michael Huether, sef al institutului Cologne (IW), a estimate, recent, ca 2009 va marca finalul unei perioade de crestere economica in Germania.