Germania se asteapta ca numarul de someri sa nu depaseasca 3,5 milioane in acest an

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 13:43
910 citiri
Germania se asteapta ca numarul de someri sa nu depaseasca 3,5 milioane in acest an

Numarul somerilor din Germania ar putea ramane in acest an mai mic de 3,5 milioane, sub estimarile anterioare, care luau in calcul 3,7 milioane someri, a spus, luni, presedintele Agentiei germane pentru Ocupare, Frank-Jirgen Weise, citat de AFP, preluat de NewsIn.

"La inceput am prevazut 3,7 milioane de someri in medie pentru 2009, in prezent estimam 3,5 milioane. Daca totul va merge bine, iar cifrele bune inregistrate in septembrie lasa sa se intrevada acest lucru, am putea avea chiar un numar al somerilor sub 3,5 milioane", a declarat Weise cotidianului Handelsblatt.

Economia germana, si cu precadere industria, s-au redresat in ultimele luni, fapt care lasa loc presupunerii ca explozia somajului - asteptata anterior - nu va avea proportiile anticipate.

Weise a mai afirmat ca "in mod sigur" deficitul bugetului de somaj va fi in 2010 mai mic de 20 miliarde euro, cat indicau previziunile anterioare.

Oficialul german nu considera necesara luarea in calcul a extinderii mecanismului de somaj temporar, pus in aplicare in toamna trecuta si care permite firmelor sa-si pastreze salariatii chiar daca nu mai au slujbe pentru acestia, salariile acestora fiind asigurate in parte de Agentia pentru ocupare.

Datorita acestui sistem, somajul nu a crescut foarte mult, insa costurile nu sunt neglijabile.

"Numai agentia pentru ocupare cheltuieste pentru aceasta (plata partiala a salariilor, n.r.) 5 miliarde euro in acest an", a explicat Weise.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#germania, # someri, # cheltuieli , #Germania