Germania se asteapta la un PIB mai mic

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 13:10
1838 citiri
Germania se asteapta la un PIB mai mic

Guvernul german preconizeaza ca produsul intern brut se va comprima cu 2,25% in 2009, a declarat un inalt responsabil ce a cerut sa ramana anonim, informeaza Les Echos.

Numarul de disponibilizari ar urma sa ajunga la 500.000, ceea ce s-ar traduce prin intrarea in somaj a altor 250.000 de persoane, a adaugar oficialul. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cresterea economica germana nu s-a comprimat niciodata cu mai mult de 1% intr-un an.


Cresterea economica a Germaniei a incetinit in 2008 pana la minimum al ultimilor trei ani, afectata de scaderea exporturilor, pe care analistii o estimeaza si pentru acest an, ceea ce ar duce la cea mai grava recesiune din Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Datele preliminare publicate de biroul federal de statistica arata ca produsul intern brut (PIB) al Germaniei a crescut anul trecut cu 1,3%, cea mai slaba performanta din 2005. In 2007, cea mai mare economie din Europa a inregistrat o crestere de 2,5%.


Incetinirea economica mondiala a afectat sectorul de productie din Germania, ducand la un declin record al exporturilor in noiembrie si alimentand temerile ca economia ar putea intra intr-o adanca recesiune.