Germania se clatina. Economia a scazut cu 0,6% in ultimul trimestru din 2012

Joi, 14 Februarie 2013, ora 11:58
1307 citiri
Germania se clatina. Economia a scazut cu 0,6% in ultimul trimestru din 2012
Foto: The Wall Street Journal

Cea mai mare economie din Europa a scazut cu 0,6% pe ultimul trimestru din 2012, cea mai mare contractie din 2009, cand criza financiara atinsese punctul culminant.

Evolutia negativa a PIB-ului Germaniei a avut loc pe fondul scaderii exporturilor si s-a plasat astfel sub asteptarilor analistilor, care estimasera o reducere a acestui indicator in medie cu 0,5%, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

In trimestrul al treilea din 2012, economia germana a crescut cu 0,2% fata de perioada aprilie-iunie.

Produsul Intern Brut al Frantei a scazut in trimestrul al patrulea din 2012 cu 0,3% fata de perioada iulie-septembrie, in timp ce analistii anticipau un declin de 0,1%. Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, economia franceza s-a contractat de asemenea cu 0,3%.

Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% ca serie ajustata la numarul de zile lucratoare, potrivit datelor prezentate joi de Biroul Federal de Statistica de la Wiesbaden.

Banca centrala a Germaniei si-a revizuit in decembrie in sens negativ prognoza de crestere economica pentru acest an, la 0,4%, acuzand efectele crizei datoriilor de stat, care au provocat o noua runda de recesiune in zona euro.

Pe de alta parte, Germania da deja semne de revenire, indicii privind increderea mediului de afaceri si a investtiorilor afisand cresteri peste estimarile analistilor in ianuarie, in timp ce somajul a scazut.

"Scaderea din trimestrul al patrulea a fost cauzata in principal de incertitudinea acuta provocata de criza datoriilor, insa chiar si acest rezultat mai negativ decat ne asteptam nu este dramatic. Aceasta incertitudine dispare mai repede decat ne-am fi asteptat. Primul trimestru ar putea aduce o surpriza pozitiva", comenteaza pentru Bloomberg Ulrike Rondorf, economist la Commerzbank.

Moneda euro s-a depreciat usor dupa aparitia datelor privind PIB-ul Germaniei, fiind tranzactionata la 1,3395 dolari la ora 8:17 la Frankfurt.

#crestere economica germania, #scadere economie Germania, #evolutie PIB Germania , #Germania