Germania si-a batut recordul de scadere economica

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 11:16
1342 citiri
Germania si-a batut recordul de scadere economica

Economia Germaniei s-a comprimat cu 2,1% in ultimele trei luni din 2008, pentru al treilea trimestru consecutiv, inregistrand cea mai mare scadere din ultimii 22 de ani, in contextul in care criza financiara a afectat cererea de exporturi, iar companiile au redus investitiile, relateaza Bloomberg.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu o rata ajustata sezonier de 2,1% fata de trimestrul anterior, cand coborase cu 0,5%, potrivit datelor Oficiului Federal pentru Statistica (OFS), relevate astazi. O asemenea scadere mai fusese inregistrata in primul trimestru din 1987.

Economistii chestionati de Bloomberg estimasera o scadere a PIB-ului cu 1,8%.
Companiile nationale reduc productia si reduc personalul, in contextul incetinirii cresterii economice si scaderii cererii de exporturi. Cea mai mare economie europeana se va comprima, cel mai probabil, cu 2,5% in 2009, cea mai slaba performanta anuala de la Al Doilea Razboi Mondial, potrivit statisticilor Fondului Monetar International.


Rezultatele negative din al patrulea trimestru sunt puse in principal pe seama scaderii exporturilor si investitiilor, conform OFS.
Totodata, un sondaj arata ca economia din zona euro s-ar fi comprimat cu 1,3% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Datete oficiale vor fi relevate in cursul zilei de astazi de care biroul de statistica din Luxemburg al Uniunii Europene.


Banca Centrala Europeana (BCE) a indicat ca ar putea sa relaxeze politica monetara pana la un minim record, luna viitoare, pentru temperarea efectelor recesiunii. Increderea in mediul de afaceri german a crescut in ianuarie peste asteptari pentru prima data in ultimele opt luni, dupa ce BCE a redus dobanda cheie la 2%, iar guvernul a dublat planul de stimuli economici.
Scaderea PIB-ului Germaniei in trimestrul analizat "probabil reflecta cererea externa slaba pentru vehicule si bunuri de investitii", a declarat un economist din cadrul Merrill Lynch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#economie, #investitii, #ue , #Germania