Germania si Austria cauta forta de munca ieftina

Duminica, 01 Mai 2011, ora 22:17
3015 citiri
Germania si Austria cauta forta de munca ieftina

Germania si Austria si-au deschis duminica piata muncii pentru cetatenii din opt state din centrul si estul Europei care au aderat la UE in 2004, dupa ce sindicatele si partidele de opozitie si-au exprimat teama ca masura ar putea duce la o scadere a salariilor informeaza NewsIn.

Incepand de la miezul noptii de sambata spre duminica, cetatenii din Estoania, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia au dreptul sa lucreze in Germania si Austria fara sa mai aiba nevoie de permise de munca.

"Din pacate exista angajatori germani care spera la forta de munca ieftina din Est si care cred ca isi pot evita indatoriile de a pregati angajatii si de a le oferi salarii corecte", a declarat presedintele Confederatiei germane al Sindicatelor, Michael Sommer.

La un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 mai, la Kassel, Sommer si-a reiterat apelul pentru un salariu minim legal.

Sindicatele austriece au adoptat o pozitie mai blanda, spunand ca, in mare, sunt satisfacute de noile legi care prevad amenzi pentru companiile care ofera salarii sub cele minime stabilite de sindicate si patronat.

Potrivit estimarilor, circa 100.000 de imigranti ar urma sa intre anual in Germania, dupa ridicarea restrictiilor. In ceea ce priveste Austria, estimarile se ridica la 20.000 de imigranti.

Guvernele din ambele tari considera aceasta ridicare a restrictiilor o sansa de a acoperi lipsa de mana de lucru calificata si au incercat duminica sa linisteasca temerile populatiei.

Autoritatile germane isi vor intensifica eforturile de a ancheta cazurile de munca la negru sau in care salariile sunt sub pragul minim legal, a dat asigurari ministrul german al muncii, Ursula von der Leyen, intr-un interviu pentru Bild am Sonntag.

Intre timp, si partidele de opozitiei si-au exprimat ingrijorarea.

Liderul Verzilor, Gregor Gysi, a avertizat ca mana de lucru mai ieftina din strainatate va duce la o scadere a salariilor.

El a dat asigurari ca, daca un angajator prefera angajati polonezi in loc de germani pe baza calificarilor lor, nu este nicio problema.

"Dar daca o face pentru ca (salariul angajatului polonez - n.red.) este mai mic, atunci este o problema", a explicat Gysi.

El a subliniat si ca deschiderea pietei muncii ar putea alimenta resentimentele si ideologia de extrema-dreapta in randul populatiei germane.

La randul sau, liderul extremei-drepte austriece, Heinz-Christian Strache, coreleaza de mai multi ani fenomenele imigratiei si infractionalitatii.

"Singura posibilitate pentru a controla toate aceste bande estice este reintroducerea controalelor la frontiera", a spus el la un miting organizat duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii, #forta de munca ieftina, #piata muncii din germania, #joburi in germania, #alarii, #angajati , #Germania