Germania, un paradis pentru evaziuni fiscale

Joi, 11 August 2005, ora 01:13
1017 citiri

Germania, unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, considerata drept un model de catre statele candidate, se confrunta cu un boom al criminalitatii fiscale. Sume mari de euro au ajuns in buzunarul organizatiilor criminale si teroriste, secatuind trezoreriile statului. In urma recentelor atentate de la Londra, europenii sunt hotarati sa combata prin toate mijloacele legale posibile propagarea terorismului in statele UE. Cele mai recente proiecte ale Executivului european au modificat legislatia comunitara, astfel incat finantarea gruparilor mafiote si teroriste sa fie stopata pe viitor. Astfel, au fost inasprite regulile in domeniul bancar, iar pe viitor Bruxellesul si-ar dori sa interzica site-urile care, in mod indirect, sustin actiunile de tip terorist. Masurile initiate de autoritatile europene nu reprezinta decat un punct de sprijin pentru statele membre, care au probleme legate de finantarile indirecte masive ce ajung in conturile organizatiilor criminale.

FRAUDE IMENSE. Acesta este si cazul Germaniei, tara prin care sunt spalate miliarde de euro anual. Citand un raport confidential al Curtii Federale de Audit, cotidianul britanic Financial Times sustine ca exista "indicatii clare", prin care se confirma faptul ca organizatiile teroriste au reusit sa scoata bani frumosi pe spinarea statului german numai din falsificarea facturilor si valorii reale a TVA-ului (Taxa pe Valoarea Adaugata), cumulat in urma afacerilor facute cu alte firme. Astfel, numai pe anul 2003, evaziunile fiscale au costat statul german 17,6 miliarde de euro. "Creativitatea si inovatia fraudatorilor se pare ca nu mai au limite. Ei isi bazeaza actiunile pe sfaturile economistilor si ale firmelor de avocatura", remarca Curtea Federala.

INFRATIRE PERICULOASA. In plus, situatia este si mai ingrijoratoare avand in vedere dovezile gasite de autoritatile germane, care demonstreaza colaborarea din ce in ce mai intensa dintre mafia locala si organizatiile de tip terorist. "Exista o mare zona gri intre mafie si finantarea teroristilor. Este practic imposibil sa impiedici toate sursele prin care organizatiile teroriste pot sa obtina sume mari de bani", a explicat Rolf Tophoven, directorul Institutului pentru Studierea Terorismului si a Politicii pentru Securitate din Essen.

LIPSA DE COMUNICARE. Raportul Curtii Federale de Audit sugereaza ca fraudarea statului german, la o scara atat de mare, a fost posibila si din cauza decalajelor organizationale si comunicarii foarte slabe dintre autoritatile judiciare si politienesti ale statelor UE. Evazionistii au profitat din plin de aceasta situatie pentru a frauda statul in folosul propriu. De altfel, la nivel national, lipsa unei cooperari stranse intre autoritatile federale a creat un cadru fiscal destul de confuz. "Federalismul in multe privinte este un lucru bun, dar in acest caz este o slabiciune. Momentan suntem ca SUA inaintea infiintarii FBI-ului", a declarat Rudiger Parsche, expert in cadrul institutului economic Ifo.

Jurnalul National