Germania va renunta la energia nucleara pana in 2022

Joi, 30 Iunie 2011, ora 18:38
1160 citiri
Germania va renunta la energia nucleara pana in 2022

Germania va renunta la energia nucleara, urmand ca ultimul din cele 17 reactoare ale tarii sa fie oprit cel tarziu in 2022, potrivit legii votate astazi de Parlamentul german, informeaza Mediafax.

Un numar de 513 deputati a aprobat textul care prevede ca ultimul dintre cele 17 reactoare nucleare ale tarii sa fie oprit cel mai tarziu la 31 decembrie 2022.

Alti 79 au votat impotriva, iar opt s-au abtinut. In total, opt legi privind dezvoltarea retelelor electrice si energiei regenerabile au fost supuse la vot, joi. 

"Este un proiect de unitate nationala", a declarat ministrul Mediului, Norbert Roettgen. Liderul grupului parlamentar al opozitiei social-democrate (SPD), Sigmar Gabriel, a salutat, de asemenea, o zi "istorica", criticand, totusi, Guvernul Angelei Merkel.

"Noi sustinem aceasta hotarare din convingere, voi, doar din oportunism", a subliniat el.

Social-democratii s-au raliat proiectului lui Merkel, ca si Verzii, desi pretind ca acesta este principalul "cal de bataie" politic.

"Am spus «da», astazi, dar...", a spus Renate Kunast, liderul Verzilor, declarandu-se "mandra si un pic emotionata sa vada ceea ce a reusit o miscare (impotriva energiei nucleare), care a fost, multi ani, discriminata, chiar incriminata".

Ea a cerut ca aceasta respingere a energiei atomice sa fie inscrisa in Constitutie.

In 2000, cand se aflau la putere, social-democratii si Verzii au hotarat, deja, abandonarea energiei nucleare, dar calendarul lor a fost abandonat de Merkel, sub presiunea actiunilor de lobby din domeniul nuclear si in pofida unei opinii publice germane profund ostila energiei nucleare civile.

Cancelarul conservator a adoptat, ulterior, exact pozitia opusa, dupa catastrofa de la centrala japoneza din Fukushima, si a hotarat sa opreasca cat mai rapid posibil reactoarele germane.

Bundesrat (Camera superioara) urmeaza sa examineze textele de lege saptamana viitoare, un lucru care ar urma sa reprezinte o formalitate.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a cerut, joi, tarii sale sa "se coordoneze" cu celelalte tari europene in privinta opririi centralelor sale nucleare, pentru a evita o crestere a pretului energiei electrice in toata Europa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#energie nucleara, #energie regenerabila, #germania energie nucleara, #reactoare nucleare , #Germania