Germania vrea din nou controale la frontiere, de teama imigrantilor

Joi, 20 August 2015, ora 16:51
2985 citiri
Germania vrea din nou controale la frontiere, de teama imigrantilor
Foto: Wikimedia

Ministrul de Interne de la Berlin ameninta cu reintroducerea controlului la frontiere daca statele Uniunii Europene nu gasesc o cale convenabila de a gestiona criza refugiatilor din Europa.

"Sunt un adept al granitelor libere si un european devotat, dar daca alte state nu respecta legea si regulamentul Dublin se dovedeste ineficient, vom implementa altul care sa dea rezultate", a declarat Thomas de Maziere la o televiziune germana, anunta Bloomberg.

Europa sub asalt

Agentia europeana pentru paza frontierelor, Frontex, a facut publice datele asaltului dat de refugiatii sirieni, irakieni si din Eritreea asupra continentului in ultima luna.

Aprximativ 340.000 de imigranti au incercat sa intre in Uniunea Europeana in luna iulie, fata de 123.500 cati au fost inregistrati in aceeasi perioada a anului trecut.

Germania se asteapta sa atraga cel putin 800.000 de refugiati pe teritoriul sau in cursul acestui an, de patru ori mai multi decat in 2014, dar Berlinul avertizeaza ca situatia devine inacceptabila.

"Nu putem absorbi la infinit 40% din refugiatii care ajung in UE. Libera trecere a granitelor nu va mai fi permisa pe viitor, daca nu se adopta o politica comuna pentru adapostirea imigrantilor", a precizat de Maziere.

Sistemul Dublin care stabileste criteriile comune in problema migratiei prevede ca un stat membru UE care permite imigrantilor sa traverseze ilegal granitele este responsabil si de analizarea cererilor lor de azil.

Cazati de politicieni

Italia si Grecia sunt doua tari aflate sub un asalt continuu al valurilor de refugiati din fata conflictelor care macina Orientul Mijlociu si nordul Africii de mai multi ani.

Apelurilor facute de italienii si elenii sufocati de avalansa imigrantilor le-au raspuns pana acum doar cateva state europene, din care Germania si Suedia se remarca prin numarul mare de refugiati preluati.

In schimb, Marea Britanie si Ungaria au refuzat categoric sa accepte intrarea acestora in tara, premierii David Cameron si Viktor Orban recurgand la diverse gesturi prin care au dat de inteles ca in aceasta privinta nu manifesta pic de solidaritate cu victimele razboiului civil sau cu alte state europene.

In Germania insa, unii dintre refugiati au avut norocul sa isi gaseasca un adapost de lux, la care multi dintre cei cazati in tabere nici nu indraznesc sa viseze.

Martin Patzelt, unul dintre parlamentarii partidului condus de Angela Merkel a deschis usile casei sale pentru a adopsti doi refugiati din Eritreea, dezvaluie publicatia EUObserver.

"Nu imi doream refugiati in viata mea, dar au aparut, asa ca am acceptat aceasta provocare", spune Patzelt.

Parlamentarul a primit de atunci inclusiv amenintari cu moartea de la grupurile radicale din tara, dar a reusit sa starneasca o dezbatere in Bundestag prin care ecologistii, partidele de stanga si conservatorii au facut front comun in a indemna populatia sa gazduiasca refugiati.

Conform unui sondaj realizat de institutul Emnid, un sfert dintre nemti se declara in favoarea unui program de gazduire a refugiatilor in locuintele lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati UE, #migranti Germania, #granite inchise UE , #Germania