Germania vrea o institutie de supraveghere bancara separata de BCE

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:42
1231 citiri
Germania vrea o institutie de supraveghere bancara separata de BCE

Germania doreste separarea stricta a supravegherii bancare de politica monetara in Europa si ca tarile mari sa aiba mai multe voturi in cadrul autoritatii care va lua deciziile finale in chestiunile de supravghere bancara, a declarat o sursa din Ministerul german de Finante, citata de MarketWatch.

"Opinia noastra este ca drepturile de vot in cadrul organismului care are dreptul de a lua ultimele decizii in supraveghere bancara ar trebui sa reflecte dimensiunea pietelor afectate. Suntem convinsi ca avand in vedere rolul, importanta si independenta Bancii Centrale Europene, supravegherea bancara si politica monetara trebuie separate", a spus, miercuri, sursa citata.

Atat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cat si ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, au avertizat saptamana aceasta in privinta grabirii planurilor de a aduce sub autoritatea Bancii Centrale Europene (BCE) supravegherea celor circa 6.000 de institutii bancare din zona euro.

Comisia Europeana vrea sa acorde BCE autoritatea de supraveghere pana in 2014, printr-un proces gradual. Masura ar creste integrarea financiara si ar reduce legatura dintre finantele publice si portofoliile de active ale bancilor.

De asemenea, Berlinul analizeaza varianta subordonarii autoritatii de supraveghere organizatiei care reuneste ministrii de finante din zona euro (Eurogroup), la care ar urma sa se adauge si alte state. Germania prefera aceasta varianta fata de subordonarea catre un organism reprezentand intreaga Uniune Europeana.

"Ar trebui sa ne gandim la o forma care sa ia in calcul faptul ca nu toate cele 27 de state UE vor fi afectate", a spus oficialul citat.

Sursa din Ministerul de Finante a respins ideea ca Germania ar incerca sa-si protejeze astfel bancile locale de supravegherea la nivel european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supraveghere bancara BCE Germania, #Comisia Europeana uniune bancara Europa , #Germania