Germania vrea sa cumpere 16 avioane fara pilot de lupta

Joi, 30 Mai 2013, ora 08:26
4931 citiri
Germania vrea sa cumpere 16 avioane fara pilot de lupta

Germania intentioneaza sa cumpere 16 avioane fara pilot cu capacitate de inarmare, au relatat miercuri surse oficiale, in timp ce esecul programului Euro Hawks a provocat un intreg val de critici, relateaza AFP.

Consiliul de ministri a adoptat in cursul diminetii un raspuns adresat grupului parlamentar social-democrat (SPD, de opozitie), care confirma acest proiect al ministrului Apararii, Thomas de Maiziere, a precizat un purtator de cuvant al ministerului, in timpul unei conferinte de presa.

"Este prevazut sa procuram 16 astfel de aparate de zbor, si dorinta noastra este ca Bundeswehr sa asigure acest lucru incepand cu 2016", a declarat purtatorul de cuvant, Stefan Paris.

El a mai precizat ca o decizie finala nu va fi luata inaintea alegerilor legislative din 22 septembrie.

Anuntul are loc la doua saptamani dupa ce Berlinul a renuntat sa se doteze cu drone Euro Hawks, un program de peste un miliard de euro, din cauza problemelor de certificare din partea autoritatilor aeriene europene.

De atunci, Maiziere a fost zilnic tinta criticilor opozitiei, care ii reproseaza mai ales ca nu a pus capat acestui program pentru care Germania a cheltuit peste 500 de milione de euro si asupra caruia au existat ingrijorari serioase inca din 2006.

Euro Hawk este o versiune a aparatului american Global Hawk, realizat de Northrop Grumman, reconfigurat de grupul de aparare european EADS. Este o drona de recunoastere, fara echipament de lupta.

Pentru viitoarele drone armate ale Germaniei, exista tratative cu Israelul pentru cumpararea de dispozitive Heron TP si cu Statele Unite pentru cumpararea de avioane Reaper.

Dronele sunt frecvent criticate de Germania pentru victimele colaterale pe care le pot crea, dar si pentru temerile ca ar putea fi utilizate pentru a-i spiona pe germani, subiect devenit extrem de sensibil dupa experientele nazista si comunista.

#Germania avioane lupta fara pilot, #Germania achizitie avioane lupta , #Germania