Germania vrea sa pedepseasca negarea Holocaustului pe intreg continentul

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 04:25
1220 citiri

Germania a demarat planul de pedepsire a negarii Holocaustului, a afisarii simbolurilor naziste si a discursurilor rasiste din Europa, folosind ca prilej o intalnire a ministrilor de interne si ai justitiei din UE pentru a propune inchisoarea de pana la 3 ani pentru aceste delicte.

La o intalnire din Dresden din estul Germaniei, Brigitte Zypries, ministrul german al justitiei, a cerut ca negarea Holocaustului si afisarea simbolurilor naziste sa fie considerate ilegale in UE.

Un oficial al comisiei europene a observat ca, daca aceste practici ar fi fost considerate ilegale mai devreme, printul Harry ar fi incalcat legea in 2005, cand a fost fotografiat intr-o uniforma Wehrmacht cu o svastica nazista pe brat.

Condamnarea la nivel european a negarii Holocaustului ar mai fi insemnat ca David Irving, istoricul britanic discreditat care a fost recent eliberat dintr-o inchisoare din Viena dupa ce a fost gasit vinovat de negarea Holocaustului, ar fi putut fi inchis chiar in Marea Britanie.

O purtatoare de cuvant a comisiei a afirmat ca propunerile guvernului german sunt sustinute de Franco Frattini, comisarul UE pentru justitie, dar a adaugat ca o definitie detaliata a delictelor propuse ar trebui lasata la latitudinea fiecarei tari UE si ca vor exista garantii ca "libertatile personale nu vor fi incalcate".

Un alt oficial al comisiei a declarat ca Suediei, de exemplu, a carei constitutie garanteaza libertatea absoluta de exprimare, i-ar putea fi permisa o pozitie separata daca se ia o hotarare la nivelul uniunii cu privire la aceste infractiuni.

Germania se afla la inceputul unei presedintii de sase luni a UE si incearca deja sa scoata in ilegalitate afirmatiile si actiunile care banalizeaza crimele naziste si Holocaustul. "Consideram ca exista anumite limite ale libertatii de exprimare", a spus doamna Zypries.

Comisia europeana afirma ca intr-o perioada in care islamofobia, rasismul si ostilitatea fata de straini sunt tot mai evidente in Europa, decizia de a pedepsi discursul rasist si elogierea crimelor naziste ar trimite un semnal puternic. Dar incercarile de a interzice negarea Holocaustului in UE au esuat pana acum de doua ori. Nu se poate aprecia daca noua campanie germana va reusi sa faca ceea ce campaniile de pana acum nu au putut.

Berlinul a incercat si sa extinda puterile politiei la nivelul Europei, cerand folosirea in comun a informatiilor referitoare la ADN, amprente si inmatriculari auto din cele 27 de state UE si sporirea puterilor transnationale ale Europolului, oficiul european de politie cu sediul la Haga, in abordarea delictelor grave.

In acest moment Europolul, pe care multi il privesc ca pe noul FBI european, se ocupa numai de crima organizata la scara transnationala, dar propunerea germana ar extinde aceasta arie pentru a include toate infractiunile transfrontaliere "grave" din cadrul UE.

Max-Peter Ratzel, directorul Europol, a salutat propunerile germane, afirmand ca extinderea ariei de utilizare a informatiei genetice si a amprentelor este chiar practica. In momentul de fata, statele care ia parte la aceasta schema detin acces la bancile de date pentru inmatricularile auto ale politiilor nationale si sunt obligate sa ofere informatii referitoare la ADN si amprente ale suspectilor la cererea altor forte de politie. "Scopul nostru este sa cream o retea informationala moderna in cadrul politiei pentru a asigura un control mai eficient al criminalitatii in Europa", a spus Wolfgang Schauble, ministrul german de interne.

In timp ce isi prezenta planurile pentru presedintia de sase luni, guvernul german a declarat ca "o prioritate o reprezinta intarirea Europolului... extinderea sferei de responsabilitati a organizatiei".

Guvernul britanic a fost reticent cu privire la cresterea puterilor Europol. Irlandezii si unii dintre noii membri est-europeni sunt, de asemenea, sceptici.

Grupare puternica de dreapta

Ultra-nationalistii europeni si extremistii de dreapta au strans ieri suficienti parlamentari europeni pentru a forma prima lor grupare parlamentara oficiala, o miscare care le va creste popularitatea, le va aduce mai mult timp la tribune, fonduri UE si probabil pozitii importante in comisiile parlamentare.

Gruparea Identitate, Traditie, Suveranitate are 20 de parlamentari si include membri din Belgia, Austria, Romania, Bulgaria, un britanic care a facut parte din partidul Independentei din Regatul Unit si Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist italian.

Gruparea este condusa de catre numarul doi din Frontul National francez si organizata de Andreas Molzer, un ideolog austriac de extrema dreapta care l-a consiliat pe Jorg Haider, politicianul austriac devenit cunoscut drept primul "fascist yuppie" al Europei. Parlamentarii europeni social-democrati si liberali au cerut restului parlamentului sa boicoteze noua grupare.

Rador