Guvernul de la Berlin nu reduce deficitul bugetar

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 12:36
942 citiri
Guvernul de la Berlin nu reduce deficitul bugetar

Germania nu va reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB) inainte de 2013 sau 2014, a estimat ministrul german al finantelor, Peer Streinbruck, in cadrul unui interviu publicat miercuri in cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung si preluat de AFP, transmite NewsIn.

"In contextul previziunior financiare actuale, nu vom putea atinge limita impusa prin Pactul de Stabilitate decat in 2013 sau 2014", a declarat Streinbruck.

Pactul de Stabilitate european impune statelor sa mentina deficitul public anual sub nivelul de 3% din PIB si datoriile nete sub 60% din PIB.

Totusi, conditiile Pactului au fost relaxate, la cererea Germaniei si Frantei.

Astfel, guvernelor le este permis sa depaseasca "temporar si exceptional" limita impusa pentru deficitul bugetar, in cazul unei recesiuni, asemenea celei actuale.

Ministrul, membru al partidului Social Democrat, a subliniat ca intre 2005 si 2008 guvernul german a reusit sa reduca deficitul bugetar de la 55 miliarde euro la 18 miliarde euro, fiind optimist in ceea ce priveste o actiune similara la ora actuala.

Streinbruck a promis de asemenea sa mentina nivelul actual al taxei pe valoare adaugata (TVA).

"O astfel de masura ar fi o greseala in ceea ce priveste conjunctura politica. Nu vom actiona in acest sens", a spus ministrul.

Economia Germaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2009 cu o rata ajustata sezonier de 3,8%, cea mai puternica scadere a PIB-ului din ultimii 40 de ani, din cauza crizei financiare care a afectat exporturile si investitiile.

#guvern, #deficit, #Berlin, #PIB , #Germania