Increderea in mediul de afaceri german a atins un nivel record

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 13:10
1428 citiri
Increderea in mediul de afaceri german a atins un nivel record

Increderea in mediul de afaceri german a crescut in noiembrie peste asteptari, la un nivel maxim al ultimelor 15 luni, ceea ce arata ca ritmul de revenire economica s-ar putea intensifica anul viitor, scrie Bloomberg, citat de NewsIn. 

Institutul Ifo din Munchen a anuntat marti ca indicele mediului de afaceri, realizat pe baza unui sondaj in randul a 7.000 de directori, a crescut la 93,9 puncte, de la 92 puncte in octombrie.

Acesta este cel mai inalt nivel atins de indice din august 2008.

Economistii estimau ca indicele va crestre la 92,5 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.

In martie, indicele a atins un minim al ultimilor 26 de ani, de 82,2 puncte.

Cresterea economica a accelerat in al treilea trimestru, in contextul in care companiile si-au refacut stocurile si cresterea comenzilor pentru exporturi a determinat fabricile sa intensifice productia.

Industria manufacturiera a crescut pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, iar incilele bursier Dax a avansat cu 20% in acest an.

Rata somajului, aprecierea monedei europene si expirarea masurilor de stimuli ar putea totusi sa limiteze ritmul de crestere in 2010.

"Sfarsitul lumii a fost anulat. Comenzile sunt solide si situatia actuala pare buna, chiar daca dinamica economiei va fi slabita de expirarea masurilor de stimuli", a declarat Jens Oliver Niklasch, economist in cadrul Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Guvernul, care cheltuieste 85 miliarde euro pentru a ajuta economia sa depaseasca starea de criza, si-a imbunatatit saptamana trecuta previziunile de crestere economica, mizand in prezent pe o crestere de 1,2% in 2010, dupa o comprimare de 5% in acest an.

Refacerea stocurilor si cresterea investitiilor din Germania au compensat in al treilea trimestru scaderea consumului privat, ducand la o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,7%, potrivit statisticilor oficiale publicate marti dimineata. 

#incredere, # mediu, # afaceri, # economie, # record , #Germania