Increderea investitorilor ajuta Germania sa sfideze recesiunea

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 18:30
1384 citiri
Increderea investitorilor ajuta Germania sa sfideze recesiunea

Increderea investitorilor in sectorul afacerilor din Germania a crescut, pentru cea de-a treia luna consecutiv si arata ca statul german va evita intrarea in recesiune. Cea mai mare economie europeana pare imuna la criza.

Indicele lunar al ZEW care analizeaza increderea in economia Germaniei a avansat la -21,6 puncte, de la -53,8 puncte, cea mai mare crestere de la lansarea acestuia in 1991, arata Reuters.

Economistul ZEW Michael Schroeder considera ca imbunatatirea increderii se datoreaza datelor economice solide din SUA si lichiditatilor masive introduse de Banca Centrala Europeana in sistemlul bancar prin lansarea de imprumuturi nelimitate cu maturitate de 3 ani.

"Am avut inregistrat date mai bune din SUA, iar perioada mai dificila a crizei din zona euro pare aproape de sfarsit, mai ales multumita reactiei bancii centrale si mecanismului de salvare", a explicat economistul.

Parerea sa este impartasita si de unul dintre economistii ING, Carsten Brzeski. Acesta spune ca recesiunea este departe de economia Germaniei. "Indicele Ifo de azi arata ca economia germana a facut doar o mica oprire, la sfarsitul anului trecut, iar acum este din nou in expansiune", aprecieaza economistul ING.

Zvonurile potrivit carora cea mai mare economie din zona euro ar putea fi "infectata cu virusul crizei s-au oprit", mai spune Carsten Brzeski.

Economistii au precizat ca a treia crestere consecutiva inregistrata de statul german i-au determinat pe analistii din cadrul JP Morgan sa isi revizuiasca previziunile. Acestia estimeaza acum ca PIB-ul Germaniei va avansa cu un procent, in primele trei luni ale lui 2012.

Guvernul de la Berlin anticipeaza ca economia va creste cu 0,1% in primul trimestru. "Ne-am lovit de podea cu PIB-ul in primul trimestru", spune Andreas Ress, un economist din cadrul Unicredit, facand aluzie la evolutia slaba a PIB-ului german.

La sfarsitul anului trecut, economia statului german a incetinit, iar economistii anticipau doua trimestre consecutive de contractie. Cele doua trimestre de contractie reprezinta definitia pentru recesiune, iar prin performanta sa, Germania a dovedit ca analistii s-au inselat in decembrie 2011.

Germania a rezistat cu stoicism in fata tutoror provocarilor din zona euro, iar aceasta performanta nu poate fi continuata decat cu prudenta fiscala, mai atrag atentia specialistii.

Cererea permanenta pentru exporturile sale de calitate si nivelul ridicat de competitivitate au fost factori care au contribuit la stabilizarea si "imunizarea" economiei Germaniei.

Germania a fost fost singura tara din zona euro care si-a pastrat evaluarea de top, triplu A, cu o perspectiva stabila de la Standard & Poor, dupa ce agentia de rating a declansat o ampla masura de reducere a ratingurilor, la inceputul acestei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#economie germania, #crestere economica, #crestere economica germania, #germania zona euro , #Germania