Licitatia de obligatiuni a Germaniei, un dezastru

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:56
1040 citiri
Licitatia de obligatiuni a Germaniei, un dezastru

Licitatia pentru vanzarea de obligatiuni prin care Germania nu a reusit sa vanda miercuri mai mult de 60% din suma totala de 6 miliarde de euro este un "dezastru" si Bundesbank a fost nevoita sa preia titlurile pentru care nu au existat cumparatori.

Obligatiunile germane, denumite bunduri, sunt o referinta pentru titlurile celorlalte state din Europa si cele mai sigure din zona euro pentru investitori, transmite Reuters.

Procentajul de obligatiuni retrase, de 39%, este cel mai ridicat incepand cel putin cu iulie 1999, potrivit datelor Reuters. La licitatiile de titluri pe zece ani derulate de Germania in acest an media retragerilor a fost de 17,83%.

Agentia care administreaza datoria statului a renuntat sa mai vanda obligatiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor si a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%.

Randamentul foarte scazut oferit de stat a descurajat investitorii, mai ales avand in vedere si costurile tot mai mari pe care le-ar putea suporta Germania pentru sustinerea altor state din zona euro.

Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a fost nevoita sa preia obligatiuni de 2,36 miliarde de euro, reprezentand 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat.

"Este un dezastru. Nu este un semn bun, este cea mai slaba licitatie neacoperita din acest an si nu este de mirare ca randamentul obligatiunilor a crescut in piata din aceasta cauza", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra.

Contractele futures pe obligatiunile germane, euro si actiunile europene au scazut dupa anuntarea rezultatelor licitatiei.

Agentia pentru administrarea datoriei Germaniei a explicat ca problemele la vanzarea de obligatiuni reflecta nervozitatea pietelor financiare din Europa si a adaugat ca titlurile care nu au fost cumparate de investitori vor fi plasate ulterior pe piata secundara, iar Germnaia nu se va confrunta cu un blocaj de finantare.

#germania zona euro, #vanzare obligatiuni Germania , #Germania