Merkel: Economia Germaniei va avea o crestere mai slaba in 2012

Marti, 10 Iulie 2012, ora 17:00
1215 citiri
Merkel: Economia Germaniei va avea o crestere mai slaba in 2012

Cresterea economiei germane va fi mai slaba in 2012 deoarece exporturile catre zona euro vor fi mai scazute, a avertizat marti cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

"Anul acesta vom continua sa inregistram crestere dar va fi mai slaba... deoarece realizam ca exporturile noastre catre pietele europene sunt mai putin solide decat erau. Dar vom inregistra o crestere usoara", a dat asigurari Angela Merkel, in timpul unei vizite in Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.

Pe ansamblul anului 2011, economia germana a inregistrat o crestere de 3,1%, comparativ cu o crestere record de 3,6% inregistrata in 2010, an in care Germania a inregistrat cea mai mare crestere economica de dupa reunificare.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a laudat performantele economice ale Germaniei, dar a cerut autoritatilor de la Berlin sa stimuleze cererea interna in cazul in care exporturile vor scadea. In raportul sau anual cu privire la cea mai mare economie europeana, FMI a prognozat ca PIB-ul Germaniei va creste cu 1,0% in acest an si cu 1,4% anul viitor.

Performantele inregistrate pana acum de economia germana au fost remarcabile, a declarat autorul raportului FMI, Subir Lall. Situatia solida de pe piata muncii, unde rata somajului se situeaza la cel mai scazut nivel de la reunificare, cresterea salariilor si nivelul redus al dobanzilor indica spre o crestere sustinuta de cererea interna, se arata in raportul FMI.

Fondul a identificat insa criza datoriilor din zona euro, capitalizarea scazuta a bancilor regionale germane si posibilitatea unei recesiuni globale drept cele mai mari riscuri la adresa economiei germane. FMI a apreciat ca Germania ar trebui sa adopte reforme structurale care sa faca tranzitia spre o crestere economica stimulata de cererea interna, in conditiile in care modelul traditional german se bazeaza pe exporturi, si sa lucreze impreuna cu partenerii europeni la solutionarea crizei datoriilor din zona euro.

#Germania economie 2012, #Angela Merkel economie Germania, #Germania crestere economica, #FMI economie Germania , #Germania