Mobius a castigat procesul in cazul licitatiei pentru digul Constanta

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 15:01
1297 citiri
Mobius a castigat procesul in cazul licitatiei pentru digul Constanta

Compania germana Möbius Bau, detinuta in proportie de 70% de Strabag, a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei cazul impotriva excluderii sale din licitatia pentru extinderea digului de larg din Constanta, a anuntat miercuri compania, informeaza NewsIn.

Astfel, decizia Curtii anuleaza toate anunturile ulterioare ale autoritatii portuare din Constanta, doar prima decizie ramanand valida.

Compania Möbius a fost declarata castigatoarea licitatiei de doua ori de catre beneficiar, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, dar a fost exclusa ulterior de catre Curtea de Apel din Constanta, desi Möbius subliniaza ca instanta locala nu avea competenta de judecata in acest caz, fiind vorba de un proiect de infrastructura nationala.

Prin decizia luata la sfarsitul saptamanii trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie trimite cauza spre solutionare Curtii de Apel Bucuresti si, in consecinta, toate deciziile ulterioare ale diferitelor instante de judecata si anunturi ale autoritatii portuare sunt anulate.

Primul anunt care declara Möbius castigatoare ramane valid, iar orice contestatii impotriva acestei decizii vor fi judecate de Curtea de Apel din Bucuresti.

"Suntem foarte bucurosi de aceasta decizie. Am depus multa munca pentru a putea oferi cea mai buna oferta. In baza experientei noastre in domeniu, am putut sa oferim cea mai buna solutie tehnica, folosind cele mai de calitate materiale, la un pret mai bun si o perioada mai scurta de executie decat competitorii nostri", a declarat Group Head in cadrul Möbius Bau AG, Carsten Koch.

Potrivit reprezentantilor companiei, urmatoarele doua oferte care au fost declarate castigatoare de catre autoritatea portuara, dupa excluderea Möbius de catre Curtea de Apel din Constanta, sunt cu aproximativ 20 de milioane de euro mai scumpe decat oferta Möbius.

"In functie de decizia Curtii de Apel din Constanta, vedem oportunitatea pentru portul din Constanta sa faca o economie de aproximativ 20 de milioane euro din banii contribuabililor", a precizat Koch.

La 30 martie 2010, compania Möbius Bau AG este declarata castigatoarea licitatiei, cu o oferta in valoare de 80,55 milioane euro si un termen de finalizare a proiectului de 18 luni.

De asemenea, 11 oferte au intrat in procedura de licitatie, variind de la 60 milioane euro la 120 milioane euro, noua dintre acestea fiind insa excluse din proces pentru ca nu indeplineau diferite cerinte.

Licitatia pentru proiectul de extindere a digului de larg din nordul portului Constanta a fost anuntata in luna noiembrie 2009.

Bugetul total disponibil al proiectului este de aproximativ 144 milioane euro, din care 57,87 milioane euro sunt fonduri nerambursabile acordate de Comisia Europeana prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, iar restul sumei este acoperita de la bugetul de stat. 

#constanta, #dig, #licitare, #mobius, #proces , #Germania