Nemtii nu mai tin cadenta: Armata germana e suprasolicitata si subfinantata

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 10:40
4013 citiri
Nemtii nu mai tin cadenta: Armata germana e suprasolicitata si subfinantata
Foto: Wikimedia

In urma alocarii de trupe in teatrele de operatiuni care se intind din Siria pana in Afganistan si Mali, oficialii din Bundestag sustin ca armata germana si-a atins limitele.

Armata este suprasolicitata si subfinantata in urma angajarii trupelor in misiuni impotriva jihadistilor si de supraveghere a refugiatilor primiti in Germania, a explicat Hans Peter Bartels, comisar parlamentar pentru fortele armate, citat de revista Defense News.

In plus, militarii germani reclama tot mai des defectiuni ale echipamentelor, din punctul de vedere al lui Bartels acesta fiind "un moment de rascruce care arata ca s-a atins limita capacitatii de interventie".

In ultimii 25 de ani, trupele Bundeswehr au scazut de de la 600.000 de soldati la mai putin de 180.000 de militari recrutati pe baza de voluntariat.

"Trupele noastre sunt obosite. Ne lipsesc prea multe", a reclamat parlamentarul Social-Democrat, care a cerut si o crestere substantiala a bugetului alocat Apararii.

Politica de austeritate aplicata in ultimii ani de cabinetul Angelei Merkel si-a spus cuvantul si in privinta reducerii cheltuielilor din sectorul de Aparare.

Acest lucru pare sa puna in pericol procesul de pregatire a militarilor germani, organizarea exercitiilor si derularea in bune conditii a misiunilor, a explicat Bartels, cunoscut in cercurile politice de la Berlin drept "avocatul soldatilor".

Arme noi, costuri noi

Ministrul Apararii, Ursula von der Leyen, vrea sa impulsioneze rolul armatei germane in misiunile internationale si si-a anuntat intentia de a propune un nou plan de investitii in echipamente militare moderne.

Conform presei germane, care citeaza surse din interiorul coalitiei de guvernare, Leyen intentioneaza sa aloce 130 de miliarde de euro pana in 2030 pentru dotari de ultima ora ale fortelor militare germane si dezvoltarea industriei de Aparare.

Un alt parlamentar german, membru in comisia de buget, Tobias Linder, crede ca proiectul actualului ministrul al Apararii are destule neajunsuri.

Din calculele sale, transpunerea in practica a acestui plan ar necesita taxe suplimentare de 50 de euro aplicate fiecarui german si eliminarea plafoanelor limita la achizitii de echipament militar impuse de predecesorul lui Leyner.

Echipamentul lui Mos Teaca

In prezent, militarii germani sunt prezenti in nordul Irakului unde antreneaza si inarmeaza militiile kurde care lupta impotriva Statului Islamic.

Piloti nemti efectueaza si misiuni de recunoastere in Siria cu avioane Tornado si alimenteaza in zbor avioanele de lupta ale coalitiei international cu ajutorul aeronavelor cisterna A130.

O fregata a marinei germane este prezenta in zona de est a Mediteranei pentru a escorta si asista portavionul francez Charles de Gaulle. Alti 500 de soldati vor fi trimisi sa inlocuiasca trupele franceze din Mali, in cadrul unei misiuni NATO.

Insa, prezenta trupelor germane in teatrele de lupta de pe glob este serios pusa la incercare de gravele defectiuni tehnice ale echipamentului de lupta. Infanteristii, de exemplu, se plang de rateurile pe care pusca de asalt G36 le da la temperaturi ridicate.

Pilotii nemti reclama ca nu pot efectua zboruri de recunoastere pe timp de noapte cu avioanele Tornado din cauza problemelor de vizibilitate cauzate de displayurile luminoase al ceasurilor de bord, care ii orbesc cand trag vizorul de vizibilitate nocturna al castii de zbor.

#fonduri armata germana, #echipament prost, #buget aparare Germania, #trupe NATO , #Germania