Obiectiile Germaniei la summitul de miercuri

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 09:12
1029 citiri
Obiectiile Germaniei la summitul de miercuri

Germania se opune unei prevederi din proiectul de acord al UE pentru summit-ul de miercuri, care sustine ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue achizitiile de obligatiuni suverane de pe pietele secundare, a declarat marti cancelarul Angela Merkel.

"Aceasta prevedere nu are acordul nostru", a afirmat Merkel, adaugand ca Germania nu vrea ca declaratia politicienilor sa spuna BCE ce are de facut, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Merkel a lasat deschisa intrebarea daca BCE va face o declaratie in aceasta privinta.

Potrivit unui proiect obtinut de Reuters, liderii din zona euro vor cere BCE sa continue "masurile non-standard, in actualele circumstante exceptionale", expresie care, potrivit unor surse comunitare, se refera la achizitiile bancii de obligatiuni ale unor tari precum Italia si Spania.

"Sustinem pe deplin BCE in actiunile sale de a asigura stabilitatea preturilor in zona euro, inclusiv masurile non-standard din conditiile actuale exceptionale de pe piata financiara", se arata in proiect.

Merkel a reactionat rapid la Berlin, precizand ca formularea nu este acceptata de Germania.

"Negociem (guvernul german n.r.) pentru o obtine o declaratie din partea BCE, referitoare la strategia viitoare a bancii, dar si la pozitia institutiei fata de proiectul concluziilor summit-ului", a aratat cancelarul.

Ea a explicat ca nu vrea sa existe neintelegerea ca politicienii "asteapta ceva de la BCE".

Merkel a adaugat ca fraza in discutie nu afirma ca sunt posibile achizitii de obligatiuni de pe piata secundara, ci doar ca vor continua masurile non-standard.

BCE cumpara obligatiuni italiene si spaniole

BCE cumpara obligatiuni italiene si spaniole de peste doua luni, in incercarea de a determina scaderea randamentelor datoriilor si a costurilor de finantare.

Investitorii sunt ingrijorati ca ambele state ar putea sa urmeze acelasi parcurs ca Grecia, Irlanda si Portugalia, care au fost nevoite sa primeasca sprijin financiar din partea UE si FMI.

In total, BCE a cumparat obligatiuni ale unor tari vulnerabile din zona euro in valoare de 170 de miliarde de euro, contribuind la tinerea sub control a spread-ului randamentelor fata de cele germane.

Achizitiile de obligatiuni efectuate de BCE au divizat atat conducerea bancii, cat si opinia publica din Germania, in problema daca institutia ar trebui sa se indeparteze de la principalul sau obiectiv, acela de combatere a inflatiei.

BCE poate fi salvarea tarilor din zona euro

Numerosi analisti sustin ca singura cale prin care tarile din zona euro se pot proteja de presiunile din piata si pot recastiga increderea acesteia este de a plasa BCE in centrul planului de salvare a tarilor indatorate.

Franta insista ca BCE sa joace un astfel de rol major, dar Germania si Comisia Europeana considera ca ar fi incalcata legislatia UE.

Avand in vedere acest impas, liderii din zona euro sunt asteptati miercuri sa aprobe cresterea puterii financiare a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si asigurarea partiala pentru default a obligatiunilor, fara implicarea BCE in acest proces.

#Merkel probleme summit UE, #Banca Comerciala Europeana Merkel, #criza financiara Europa , #Germania