Probleme in paradis: Concedieri in masa in Germania

Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:53
3012 citiri
Probleme in paradis: Concedieri in masa in Germania

Ziarele germane au prezentat o serie de stiri negative despre concedieri in masa si insolventa, ceea ce ridica semne de intrebare privind evolutia economiei germane.

Falimentul lantului de drogherii Schlecker, care a insemnat concedierea a 25.000 de de angajati e o tema care inca nu a disparut din presa. Si vestile rele nu s-au oprit aici. Renumita casa de comenzi Neckermann a anuntat intrarea in insolventa, lantul de magazine Karstadt a informat ca va reduce 2000 de locuri de munca, iar Deutsche Bank chiar 9000.

Totusi, in timp ce presa vorbeste pe larg despre astfel de concedieri in masa si falimente, trece cu vederea numeroasele infiintari de intreprinderi noi si ca atare crearea de noi locuri de munca, relateaza Detsche Welle.

Asociatia Camerelor germane de Industrie si Comert (DIHK) urmareste cu mare atentie modificarile de pe piata muncii. Economistul sef al DIHK, Alexander Schumann, nu considera ca exista motive de ingrijorare. Zilnic, explica el, se pierd, in Germania, cam 20.000 de locuri de munca. In acelasi timp, insa, tot zilnic, iau nastere, in vremuri normale, peste 20.000 de noi locuri de munca.

E aceasta realitatea sau asistam la o cosmetizare a actualei situatii de pe piata de munca germana? Parerile expertilor sunt impartite.

In Germania, numarul persoanelor care isi cauta un job depaseste ofertele

Dierk Hirschel, economist la sindicatul Verdi sustine ca "exista mai multe persoane care cauta un job, decat oferte pe piata muncii. Datele statistice oficiale privind rata somajului nu oglindesc situatia reala".

De ce? Pentru ca multe persoane nu sunt luate in calcul. In aceasta categorie intra persoanele aflate la cursuri de recalificare, cele care dispun de asa-numite mini-joburi sau cele care au locuri de munca cu orar redus. Mai multi oameni decat indica datele oficiale s-ar afla in cutarea unui loc cu norma intreaga.

Aceasta desi exista branse care duc lipsa de forta de munca. De exemplu in domeniul ingrijirii bolnavilor si batranilor. Ca e asa, atrage atentia Dierk Hirschel, e numai vina noastra. Mai precis a angajatorilor si a responsabililor politici. In acest domeniu salariile sunt mult prea mici, iar conditiile de munca foarte grele.

Si in domeniul IT se duce lipsa de forta de munca bine calificata, desi in acest caz salariile sunt in general chiar foarte bune. Bernhard Rohleder, director executiv al Uniunii federale de tehnica informationala si telecomunicatii, Bitcom, crede ca de vina pentru interesul redus e o imagine gresita care s-a creat in societate. Toti cred ca in acest job se lucreaza la nesfarsit, pana si noaptea, dar nu e deloc asa, explica el. Angajatii din acest domeniu pot foarte bine face cariera, ducand si o viata normala de familie, mai spune Rohleder. Se urmareste, insa, atragerea in numar mai mare a tinerilor si a femeilor pentru domeniul IT, a adaugat el.

Uniunea Inginerilor Germani, VDI, apreciaza ca se duce, intr-adevar, lipsa de ingineri in Germania. Karl Brenke de la Institutul german pentru studii economice, DIW, expert in probleme legate de piata muncii, estimeaza ca in curand situtia se va schimba simtitor, odata ce a crescut enorm interesul pentru studiile de ingineri la facultatile germane.

#Germania piata muncii, #Germania forta de munca, #oferte piata muncii Germania , #Germania