Se clatina Germania? Numarul somerilor a crescut pentru a cincea luna consecutiv

Joi, 30 August 2012, ora 11:54
1468 citiri
Se clatina Germania? Numarul somerilor a crescut pentru a cincea luna consecutiv

Numarul somerilor din Germania a continuat sa creasca in august, pentru a cincea luna consecutiv, insa rata somajului a stagnat la 6,8%, potrivit datelor oficiale anuntate joi, citate de Bloomberg.

Criza datoriilor de stat din zona euro reduce cererea de pe cea mai mare piata de export a Germaniei si, in consecinta, companiile germane amana investitiile si angajarile pentru vremuri mai putin incerte.

Numarul somerilor din Germania a crescut cu 9.000 pe datele ajustate sezonier, la 2,9 milioane, a anuntat Agentia Federala a Muncii din Nuremberg.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o crestere de doar 7.000 de someri.

Comparativ, rata somajului la finalul lunii iunie 2012 din Romania a fost de 4,49%, pana la aproximativ 404.000 de someri.

Romania sta bine pe langa pe langa Spania, spre exemplu, unde rata somajului a urcat la 24,6% in trimestrul doi din 2012, la cel mai ridicat nivel din 1976, pana la peste 4,6 milioane de persoane.

Rata somajului din Germania este inca la minimul ultimilor 20 de ani, iar salariile sunt in crestere, stimuland consumul intern al celei mai mari economii europene, care continua sa creasca in pofida crizei din Europa.

Pana in luna aprilie a acestui an, somajul din Germania a scazut continuu timp de doi ani si jumatate.

Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3% in trimestrul al doilea, de la plus 0,5% in primele trei luni ale anului.

In zona euro, Produsul Intern Brut a scazut cu 0,2% in perioada aprilie-iunie, dupa stagnare in primul trimestru si o scadere de 0,3% in ultimele trei luni din 2011.

#rata somaj Germania UE, #numar someri Germania, #rata somaj Romania UE, #somaj Spania vs Romania , #Germania