SUA, amenintata de o recesiune double dip

Vineri, 05 August 2011, ora 12:37
1754 citiri
SUA, amenintata de o recesiune double dip

Sunt trei decenii de cand State Unite au trecut printr-o dubla recesiune, iar semnele ca fenomenul se va repeta sunt foarte clare. Stirile negative din ultimele doua saptamani au creionat o economie a carei prabusire a depasit cele mai pesimiste scenarii.

Cand asa-numita Marea Recesiune I a lovit statul american, toti politicienii erau de acord cu faptul ca interventia guvernului pentru stimularea economiei este iminenta. Statul a facut acest lucru, iar recesiunea a luat sfarsit.

Dar Marea Recesiune II, adica ceea ce se intampla acum, a provocat un raspuns politic cu totul diferit. De data aceasta, oficialii se contrazic pe tema scaderii cheltuielilor, relateaza New York Times.

Abia dupa luni de controverse au reusit sa puna la punct o decizie cu privire la reducerea cheltuielilor in urmatorii zece ani.

Marea Recesiune II

Daca acesta este inceputul unui nou double dip, recesiune in care scaderea economica este urmata de un semestru sau doua de revenire a cresterii, pentru a se trece din nou la contractie, procesul va avea doua asemanari semnificative cu dubla recesiune din 1980 si 1981 - 1982.

In ambele cazuri, prima recesiune a avut ca motiv principal o contractie brusca a creditarii.

Cresterea a venit odata cu revenirea conditiilor creditarii.

Mai mult, in ambele cazuri. a doua recesiune a inceput intr-un moment in care politicile guvernamentale folosite de obicei pentru a se lupta cu scaderea economica au devenit depasite.

Drept urmare, nevoia de a lupta cu inflatia a primat in fata unei politici monetare relaxate.

In acest moment, nevoia de reducere a cheltuielilor guvernamentale este mai importanta decat o politica fiscala confortabila.

Economia americana a cazut la sfarsitul anului 2007 in ceea ce era initial o recesiune usoara.

Insa dupa caderea Lehman Brothers in septembrie 2008, lucrurile au degenerat, ducand la intrarea in insolventa a unei mari parti din populatia care detinea credite.

Banci din Statele Unite si alte tari aveau nevoie de finantare pentru a supravietui.

Insolventa creditelor a cauzat un declin al volumelor comerciale tranzactionate in toata lumea. Magnitudinea fenemenului nu putea fi asemuita decat cu cea a Marii Depresiuni, aproape toate statele intrand in recesiune.

Revenirea din 2009

Dar s-a dovedit ca mediul de afaceri reactionease exagerat.

Este adevarat, cererea de consum scazuse, dar nu atat de mult precum productia.

Acest lucru a dus la revenirea economica de la mijlocul anului 2009. Biroul National de Cercetare in Economie a declarat ca recesiunea Statelor Unite a luat sfarsit in luna iunie a acelui an.

Producatorii din toata lumea au raportat imediat o crestere a cererilor din partea clientilor.

Pana de curand, majoritatea analistilor a crezut ca economia americana se afla intr-o stare de revenire lenta, chiar daca cresterea numarului de locuri de munca era nesatisfacatoare.

Cifrele oficiale referitoare la PIB aratau ca economia SUA a inregistrat cresteri record in ultimele trei luni ale lui 2010, compensand scaderea cu 4,1% pe care o suferise anterior.

Saptamana trecuta, guvernul a anuntat ca a revizuit cifrele referitoare la economia ultimilor cativa ani. Drept urmare, s-a aflat ca americanii au cheltuit in 2009 si 2010 mai putin decat se estima initial, pe o gama larga de produse, cum ar fi: mancare, imbracaminte si computere.

Returnarea taxelor a scos la iveala ca au scazut chiar si cheltuielile pe jocuri de noroc.

Cu noile calcule in fata, recesiunea pare sa fi fost mai adanca, iar revenirea mai putin impresionanta, decat se credea initial.

Economia Statelor este in continuare mai slaba decat in 2007.

In iunie, a dominat numarul producatorilor americani care au inregistrat o scadere a cererilor si a profiturilor.

De asemenea, colegii lor din majoritatea statelor europene, inclusiv Germania si Marea Britanie, au raportat scaderi ale numarului de cereri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #recesiune double dip, #sua, #sua criza, #sua faliment, #sua recesiune , #Germania