Tabara: importurile de carne din Germania nu pot fi blocate

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 14:44
1536 citiri
Tabara: importurile de carne din Germania nu pot fi blocate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca Romania nu poate bloca importurile de carne de porc din Germania, suspectata de producatorii romani de contaminare cu dioxina, un produs cancerigen, potrivit Mediafax. 

"In discutiile de azi dimineata, crescatorii de porci mi-au cerut sa blocam importurile. Romania a aderat la Uniunea Europeana si trebuie sa respecte niste reguli.

Ungaria, ieri dimineata, s-a intalnit cu reprezentanti ai Comisiei, a anulat masurile pe care le-a luat si si-a cerut si scuze", a afirmat Tabara, amintind ca Ungaria blocase, intr-o prima faza, importurile de carne de porc din Germania. Ministrul a adaugat ca intreaga piata de porc din UE trece printr-o criza, generata de scumpirea cerealelor la nivel mondial.

"Ieri, la propunerea Belgiei, s-a luat hotararea stocurilor private in ceea ce priveste carnea de porc.

Stocurile private vor fi sustinute de UE", a spus Tabara. El a afirmat ca ministrul Agriculturii din Germania a prezentat Comisiei Europene un raport cu masurile pe care le-a luat referitor la problema dioxinei, masuri considerate asiguratorii de catre ministrii de resort din tarile UE.

El crede ca problema posibilei aparitii a cazurilor de dioxina la carnea de porc in Romania este falsa, generata din motive politice.

"Cei care au vorbit au vorbit politic, nu in slujba fermierilor", a mai spus Tabara. Patronatul Roman al Carnii de Porc sustine ca este posibil ca in Romania sa fi ajuns carne de porc din Germania contaminata cu dioxina si a cerut interzicerea importurilor din aceasta tara.

Totodata, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania a cerut vineri ministrului Agriculturii sa propuna in Guvern masuri de protejare a producatorilor de carne de porc din Romania fata de preturile de dumping practicate de companiile de profil din Germania. 

#valeriu tabara, #import, #carne, #germania, #import carne, #import carne germania, #ue, #producatori , #Germania