Un joint-venture romano-german, interesat de proiectul eolian de la Fantanele

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 14:26
2590 citiri
Un joint-venture romano-german, interesat de proiectul eolian de la Fantanele

Firma Electrogrup din Cluj-Napoca si companiile germane Montage si Windenergy Service au infiintat un joint-venture, denumit Wind Energy Service East Europe (WESEE), prin care vor sa participe la proiectul eolian de 1,1 miliarde euro derulat de grupul ceh de utiulitati CEZ la Fantanele, Dobrogea.

"Obiectivul imediat al WESEE este sa ofere servicii de instalare si mentenanta a turbinelor eoliene in parcul eolian de la Fantanele Dobrogea (proiect derulat de grupul ceh de utilitati CEZ - n.r.). Noua companie va executa si lucrari conexe in cadrul dezvoltarilor eoliene: lucrari electrice pe medie si inalta tensiune, infrastructura de telecomunicatii si lucrari civile", se arata intr-un comunicat al WESEE, preluat de Mediafax.

WESEE va recruta muncitori romani care vor beneficia de training, testari si acreditari in Germania.

Totodata, WESEE intentioneaza sa intre pe pietele din mai multe state est-europene, respectiv Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Serbia, Croatia si Albania.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Electrogrup au afirmat ca WESEE nu are contracte cu CEZ, singura firma din joint-venture care deruleaza lucrari pentru grupul ceh la Fantanele fiind Montage.

"Speram sa obtinem contracte cu CEZ", a declarat directorul de comunicare al Electrogrup, Iunia Corbea.

Ea a precizat ca firma WESEE a fost infiintata in urma cu cateva saptamani.

Firma Electrogrup este activa in sectoarele constructiilor de infrastructura si telecomunicatiilor.

Potrivit comunicatului WESEE, firma Montage are ca obiect de activitate instalarea de turbine si deruleaza lucrari in parcul eolian de la Fantanele, iar Windenergy Service desfasoara lucrari de mentenanta a parcurilor eoliene.

CEZ activeaza in Romania in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate din 2005, cand a cumparat de la stat firma de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia.

Grupul ceh a preluat in 2008, pentru 300,58 milioane euro, de la firma Continental Wind Partners, doua proiecte de energie eoliana situate la nord de Constanta, langa localitatile Fantanele si Cogealac, care vor avea o capacitate totala de 600 MW.

Constructia parcului eolian de la Fantanele va fi incheiata in luna septembrie.

In 2008 CEZ a anuntat ca managementul acestei investitii va fi asigurat de compania franceza Eneria, constructia va fi realizata de Viarom, parte a Eurovia Franta, iar lucrarile electrice vor fi executate de firma de instalatii si echipamente electrice EnergoBit Cluj-Napoca.

#joint, #venture, #proiect, #eolian , #Germania