Ajutorul acordat Greciei ar putea fi negociat din nou, dupa alegeri

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 16:33
3526 citiri
Ajutorul acordat Greciei ar putea fi negociat din nou, dupa alegeri

Programul de ajutor al Greciei in valoare de 130 de miliarde de euro din partea FMI si UE va fi, cel mai probabil, renegociat, indiferent de rezultatul alegerilor de duminica, spun analistii.

Desi pana acum, atat FMI, cat si Germania insistau ca orice guvern nou sa respecte promisiunile facute in martie, vor fi nevoiti sa discute din nou cu Atena, care este deja in intarziere in ceea ce priveste respectarea unora dintre angajamente.

O ajustare a programului, mai usor de facut daca va castiga Noua Democratie

Potrivit analistilor, ajustarea programului de ajutor ar fi mult mai usoara daca ar castiga partidul conservator Noua Democratie (ND), intrucat liderul sau, Antonis Samaras, a promis deja sa respecte programul prevazut, sub rezerva unor modificari.

Noua Democratie, insa, este cot la cot cu partidul stangii radicale Syriza al lui Alexis Tsipras, care tocmai a inceput sa ceara o renegociere a pactului dupa ce a cerut timp de mai multe saptamani abandonarea lui pur si simplu.

Orice compromis va forta Europa sa compare riscul unei iesiri din zona euro a Greciei cu cel al unei indulgente care ar putea trece drept complezenta.

"Intrebarea este daca noul guvern va vrea sa negocieze de buna credinta si daca Uniunea Europeana va vrea in continuare sa ajute", rezuma fostul economist al FMI Simon Johnson, in prezent profesor la universitatea MIT. "FMI va face ce va putea, dar incepem sa ramanem fara optiuni".

Analistii: Chiar si victoria Syriza nu va duce la iesirea Greciei din zona euro

Jacob Kirkegaard, de la institutul Peterson pentru economie internationala din Washington, considera probabil un acord indiferent de rezultatul alegerilor.

"Dupa parerea mea o victorie a Syriza nu va conduce la parasirea zonei euro de catre Grecia, aceasta fiind in opinia mea o probabilitate foarte, foarte slaba", a declarat el. "Realitatea este ca aproximativ 70 la suta dintre alegatorii greci se opun in continuare iesirii din zona euro".

Atat FMI, cat si partenerii europeni ai Germaniei au subliniat ca sunt de acord cu unele ajustari.

In orice caz, compromisurile trebuie sa vina din partea europeana, subliniaza Kirkegaard, deoarece FMI a anuntat clar in martie ca nu isi mai negociaza conditiile dupa ce Grecia a esuat deja in a-si respecta angajamentele in cadrul unui prim program.

"Va fi probabil foarte dificil pentru FMI sa accepte o renegociere, indiferent de rezultatul alegerilor". Europenii, in schimb, "pot face aproape tot ce este de facut din punct de vedere politic".

"Ceea ce inseamna, in opinia mea, ca ii pot oferi castigatorului alegerilor grecesti, indiferent cine va fi el, un pic de marja de manevra, asupra austeritatii, ceea ce va insemna probabil amanarea obiectivelor legate de deficit".

Dar reformele structurale criticate de Tsipras vor fi mai dificil de renegociat, subliniaza Kirkegaard.

"Un compromis este atunci cand vezi un guvern nou ca ingenuncheaza in fata Comisiei Europene si spune da, vom face reformele pe care ni le cereti", sustine economistul Adam Lerrick, de la American Enterprise Institute, un institut de cercetare liberal din Washington.

"Apoi, in fata ei spun, minunat, intelegem ca economia merge foarte prost si va oferim un an sau doi in plus pentru a va atinge tinta", adauga el.

Dar totul va depinde de increderea pe care Europa va fi dispusa sa o acorde unui guvern care a esuat de doua ori in a-si respecta angajamentele. "Daca Europa nu poate sa il faca sa respecte regulile, atunci sistemul bugetar nu poate sa functioneze", subliniaza Lerrick.

Cum Tsipras a promis sa cedeze in fata Europei daca Syriza castiga alegerile, "eu cred ca vom vedea cel putin o luna sau doua de negocieri", adauga Lerrick.

#alegeri grecia, #acorduri internationale Grecia, #partide Grecia , #Grecia