Alegeri Grecia: Dreapta castiga in fata stangii radicale

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 09:15
1925 citiri
Alegeri Grecia: Dreapta castiga in fata stangii radicale

Grecii au votat pentru ramanerea tarii lor in zona euro, duminica, creditand formatiunea pro-europeana Noua Democratie cu 29,5% din voturi, potrivit sondajului oficial publicat de ministerul de interne.

Partidul Syriza a obtinut locul doi, cu 27,1%, iar locul trei a fost ocupat de partidul Pasok cu 12,3% din voturi.

Rezultatul inseamna ca partidul Noua Democratie a castigat 128 de locuri in Parlament, iar Pasok primeste 33 de locuri, oferind celor doua partide pro-europene o majoritate in parlamentul elen de 300 de locuri.

Sectiile de votare s-au deschis duminica dimineata in Grecia la ora locala 7:00 (7:00, ora Romaniei) si au fost inchise la ora locala 19:00 (19:00, ora Romaniei), cand a fost publicat primul sondaj la iesirea de la urne.

Doua partide se aflau in fruntea clasamentelor inca de dinaintea deschiderii urnelor: unul este partidul conservator, "Noua Democratie", care a negociat fondul de salvare cu troika si a promis sa ajunga la o intelegere, cu cateva modificari pentru a face austeritatea mai usor de suportat pentru greci.

Imediat in urma sa se afla coalitia de stanga, partidul "Syriza", al carui lider, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa faca modificari drastice in intelegerea cu troika si ca, in cazul in care va castiga, se va prezenta la Bruxelles, luni, pentru a "negocia dreptul oamenilor de a anula acordul".

UPDATE, ora 19.00 - Primele rezultate, neoficiale

Ultimele exit poll-uri arata ca diferenta dintre dreapta conservatoare si stanga radicala ar putea fi de numai 3%, deci relativ usor de intors, pana la aflarea rezultatelor oficiale.

Potrivit unor exit poll-uri realizate de partide, formatiunea pro-europeana Noua Democratie este in frunte, cu 29% din voturi, urmata de partidul radical de stanga Syriza, cu 27%.

Partidul socialist Pasok se afla pe locul trei, cu 12 procente din voturi, iar Stanga Democratica a obtinut 6 la suta.

Juncker, Eurogroup - Grecia nu poate negocia aspectele esentiale

Jean Claude Juncker, presedintele Eurogroup, a declarat ca lucrurile esentiale ale acordului cu Grecia nu pot fi negociate, potrivit ziarului austriac Kurier.

Declaratii de la Atena catre Germania

Oficialii Camerei de Comert din Atena au declarat ca nu este vorba de o criza greceasca, intr-un interviu acordat Sky News. "Este o criza pan-europeana. Daca Germania crede in viziunea europeana, ar trebui sa se comporte mai mult ca o Germanie europeana si mai putin ca o Europa germanica".

Papandreou: Parasirea zonei euro ar fi o catastrofa pentru Grecia

"Parasirea zonei euro ar fi o catastrofa pentru Grecia, ar insemna prabusirea bancilor. Inca ne bazam pe importuri si depindem de petrol. Odata cu parasirea zonei euro ar veni si o reducere a PIB-ului cu 20%, o catastrofa cu efecte negative atat sociale cat si politice, fapt care ar ingreuna reforma", a declarat George Papandreou, fostul premier grec.

Fostul ministru de Finante Yiannos Papantoniu, insa, a declarat ca grecii inteleg faptul ca votul de duminica are drept miza pastrarea pozitiei in uniunea monetara, potrivit The Telegraph.

Fitch: Parasirea zonei euro de catre Grecia ar putea genera retrageri de depozite la bancile elene din Romania

Daca Grecia iese din zona euro, in Romania s-ar declansa retrageri semnificative de depozite de la subsidiarele bancilor elene, precum si un avans al creditelor neperformante, in cazul unei deprecieri prelungite si puternice a leului, a declarat un analist Fitch pentru Mediafax.

"Fitch considera ca ar exista incertitudini ridicate in privinta unei injectii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, avand in vedere dificultatile politice si angajamentul pentru consolidare fiscala. Chiar daca bancile ar primi capital, aceasta ar fi considerata doar o solutie temporara", a declarat analistul Keranka Dimitrova.

Adrian Vasilescu: Grecia nu va iesi din zona euro

Banca centrala este pregatita pentru a face fata oricarei situatii internationale, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Cu toate acestea, el este sigur ca Grecia nu va iesi din zona euro, indiferent care va fi rezultatul alegerilor.

Vasilescu declara intr-un interviu pentru EVZ ca bancile cu capital elen din Romania sunt foarte bine capitalizate si nu exista riscuri pentru deponenti.

Alexis Tsipras (Syriza): Grecia a "invins frica"

Liderul stangii radicale (Syriza), Alexis Tsipras, a declarat dupa ce si-a exprimat votul la Atena. ca Grecia a invins firca. Europa se teme de o eventuala victorie a lui Tsipras in fata dreptei, potrivit Mediafax, intrucat el respinge regimul de austeritate impus de UE si FMI. Cele doua institutii ameninta cu excluderea tarii din zona euro, daca nu isi respecta angajamentele de revenire economica.

"Noi deschidem calea unei Grecii a justitiei sociale, membra cu drepturi egale a unei Europe care se schimba", a mai spus acesta.

Si liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, a votat deja in orasul sau din Peninsula Peloponez si apreciaza ca, daca va fi ales, Grecia incepe o "noua era".

"Astazi vorbeste poporul grec. Maine incepe o noua era pentru Grecia", a declarat acesta dupa introducerea buletinului de vot in urna.

Care este miza?

Cea mai mare problema a Greciei este faptul ca tara a acumulat datorii de miliarde de dolari, bani pe care nu ii poate returna fara ajutor.

In februarie, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International (trio-ul ce poarta numele "troika") au fost de acord sa renegocieze datoria Greciei, ajungand la cifra de 170 de milioane de dolari.

In schimb, Guvernul grec s-a angajat la o serie de masuri nepopulare printre alegatori, precum reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor.

Totusi, daca Grecia refuza acest fond de salvare, singura sa optiune ar mai ramane parasirea zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri grecia, #rezultate alegeri Grecia, #miza alegeri Grecia, #rezultate Grecia, #exit poll Grecia , #Grecia