Antonio Samaras se declara grabit sa obtina un nou plan de austeritate

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:14
1182 citiri
Antonio Samaras se declara grabit sa obtina un nou plan de austeritate

Premierul grec Antonis Samaras s-a declarat duminica grabit sa obtina un nou pachet de masuri de austeritate solicitat de catre UE si FMI, intr-un interviu publicat cu o zi inaintea reluarii negocierilor Atenei cu creditorii sai in vederea aprobarii acestui plan, relateaza AFP.

"Pachetul (de masuri) trebuie sa fie finalizat si votat in cateva zile (...). Nu pot exista intarzieri", a subliniat liderul conservator pentru saptamanalul de centru-stanga To Vima.

Interviul a fost publicat cu o zi inaintea unei intalniri, luni, intre ministrul de Finante Yannis Stournaras si membri ai Troikai reprezentand creditorii (UE, BCE si FMI), care revin la Atena dupa o pauza in cadrul negocierilor purtate de la inceputul lui septembrie asupra eforturilor de redresare ale grecilor.

Intalnirea vizeaza finalizarea versiunii asupra careia Guvernul grec de coalitie (dreapta, socialisti si stanga moderata) condus de catre Samaras a ajuns joi la un acord politic. Acest plan, in valoare totala de 13,5 miliarde de euro se bazeaza in principal pe economii bugetare concentrate asupra unor taieri de salarii in sectorul public, pensii si prestatii sociale.

UE si FMI conditioneaza deblocarea unei noi transe de imprumut in valoare de 31,5 miliarde de euro, blocata din iunie, de adoptarea de catre Parlament a acestui plan.

Samaras a subliniat pentru To Vima urgenta ca tara sa obtina lichiditati. "Economia greaca asteapta acesti bani ca pamantul insetat de ploaie", a subliniat el. In lipsa creditului, "sunt amenintate de inchidere inclusiv intreprinderi sanatoase", a insistat premierul.

Alegerea masurilor este rezultatul a peste doua luni de negocieri. Aproape jumatate dintre acestea urmeaza sa fie incluse in proiectul de buget pentru 2013, pe care Guvernul urmeaza sa il introduca in Parlament tot luni.

In schimbul acestei consolidari a masurilor de austeritate, Grecia spera sa obtina de la partenerii sai un ragaz de doi ani in vederea finalizarii ajustarii bugetare, pana in 2016, dar si mijloacele de finantare a acestei amanari.

#plan austeritate grecia, #masuri austeritate grecia, #Antonio Samaras masuri austeritate Grecia , #Grecia