Azerii de la Socar ar putea prelua distributia gazelor din Grecia

Luni, 17 Iunie 2013, ora 09:41
1232 citiri
Azerii de la Socar ar putea prelua distributia gazelor din Grecia

Guvernul de la Atena negociaza cu compania energetica de stat Socar din Azerbaidjan vanzarea Desfa, operatorul retelei de distributie a gazelor naturale din Grecia, dupa ce grupul azer a fost singurul licitator pentru vanzarea activelor Desfa, transmite Reuters.

"Procedura de licitatie pentru privatizarea Desfa s-a incheiat si Socar a inceput negocierile cu Guvernul Greciei. Aceasta inseamna ca in curand intregul sistem de distributie a gazelor naturale din Grecia va fi in mainile noastre", a declarat presedintele companiei azere, Rovnag Abdullayev.

Compania rusa si grupul elen-ceh PPF-Terna au renuntat la licitatia pentru Desfa, astfel incat Socar a ramas singurul competitor important.

Abdullayev a afirmat ca achizitionarea activelor din Grecia "va intari potentialul de export al Socar".

Compania vrea sa extinda cota de distributie a gazelor naturale in Grecia, de la 17% in prezent, si sa livreze gaze din zacamantul Shah Deniz din Azerbaidjan.

Luna aceasta, Grecia nu a reusit sa gaseasca un cumparator pentru compania de distributie a gazelor naturale Depa, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca Atena sa atinga tintele de privatizare incluse in programul international de sprijin.

Grecia, tara tinuta pe linia de plutire gratie acordurilor de asistenta convenite cu UE si FMI, a facut din privatizari o componenta cheie a strategiei de relansare a cresterii economice insa, pana acum, planurile au fost afectate de intarzieri.

Autoritatile elene au revizuit in jos, pana la 11 miliarde de euro, sumele care ar urma sa fie stranse din privatizari pana in 2016, comparativ cu tinta initiala de 19 miliarde de euro, pana la finele lui 2015. Pana acum, Grecia a strans aproximativ doua miliarde de euro din vanzarea de active si nu a semnat inca nicio mare tranzactie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preluare distributie gaze Grecia, #investitii Azerbaidjan gaze Grecia, #preluare Socar Desfa Grecia , #Grecia