Bancile elene vor mai mult timp pentru evaluarea pierderilor legate de schimbul de obligatiuni

Vineri, 23 Martie 2012, ora 16:57
1026 citiri
Bancile elene vor mai mult timp pentru evaluarea pierderilor legate de schimbul de obligatiuni

Bancile elene listate la bursa au solicitat prelungirea termenului, fixat pentru 31 martie, de raportare a rezultatelor financiare din 2011, pentru a evalua pierderile rezultate in urma schimbului de obligatiuni suverane care a avut loc in cadrul programului international de salvare a Greciei.

Pe 12 martie, statul elen a facut un schimb de obligatiuni in valoare nominala de 177 miliarde de euro, emise conform legislatiei Greciei, cu creditorii privati, pentru reducerea datoriilor cu circa 105 miliarde de euro.

Schimbul a generat creditorilor privati pierderi reale de aproximativ 74% din valoarea detinerilor. Bancile elene, care au in portofolii obligatiuni estimate la 45 de miliarde de euro, vor include pierderile in rezultatele financiare.

Oficiali ai asociatiei bancilor elene si ai autoritatii de reglementare a sectorului financiar au anuntat vineri ca bancile au solicitat inca 30 de zile pentru evaluarea impactului schimbului de obligatiuni. Decizia finala in aceasta problema revine guvernului de la Atena.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar nu se opune solicitarii, a aratat un reprezentant al institutiei.

Seful bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, se va intalni vineri cu noul ministru de Finante Filippos Sachinidis, iar cei doi vor discuta probabil si aceasta problema.

Banca centrala elena evalueaza in prezent necesarul de capital al bancilor si viabilitatea planurilor lor de afaceri si va cere acestora sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9%, pana la sfarsitul lunii septembrie.

Bancile sunt asteptate sa recurga in acest scop la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, finantat de tarile din zona euro, si la FMI.

#grecia zona euro iesire, #Grecia pierderi , #Grecia