Bancile grecesti au pierdut 28 mld de euro din cauza restructurarii datoriei

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 13:45
1321 citiri
Bancile grecesti au pierdut 28 mld de euro din cauza restructurarii datoriei

Cele mai mari patru banci grecesi au raportat pierderi totale de 27,9 miliarde de euro pentru ultimele 12 luni, dupa ce au participat la programul de restructurare a datoriilor statului elen, cea mai mare actiune de acest fel din istorie.

Cele patru institutii - Banca Nationala a Greciei, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank SA si Piraeus Bank SA - sustin ca au pierdut 25 de miliarde de euro doar prin schimbarea titlurilor de stat grecesti in cadrul actiunii din martie, scrie Bloomberg.

Grecia a primit vineri din partea Uniunii Europene si FMI 25 de miliarde de dolari pentru recapitalizarea bancilor, jumatate din intreaga suma destinata acestei actiuni.

"Recapitalizarea este o necesitate pentru securizarea economiei reale, in mod special pentru binele companiilor mici si mijlocii", a declarat Lucas Papademos, premierul Greciei, in cadrul unei conferinte. "De altfel, este o conditie necesara pentru recladirea increderii in sistemul nostru bancar".

Cat au pierdut bancile?

Banca Nationala, cel mai mare creditor elen, a raportat pierderi de 12,3 miliarde de euro pentru 2011, dupa ce, cu un an inainte, anuntase un profit de 406 milioane euro. Pierderile suferite sunt mai mari decat estimarile analistilor, care preconizau un minus de aproximativ 9,29 miliarde euro.

Eurobank Ergasias SA, cel de-al doilea cel mai mare creditor grec, a anuntat pierderi de 5,51 miliarde de euro in 2011, dupa ce in 2010 avusese un profit de 68 milioane de euro. Alpha Bank a anuntat si ea pierderi de 3,81 miliarde de euro, comparativ cu un profit de 86 milioane de euro cu un an in urma.

Piraeus Bank SA, a suferit pierderi de 6,3 miliarde de euro.

Troica intentioneaza sa ajute la finantarea institutiilor grecesti prin oferirea de avantaje investitorilor privati.

"Planul pentru viitor este inca neclar pentru ca nu toate conditiile recapitalizarii sunt clare", a declarat Artemis Theodoridis, manager al Alpha Bank. "Ce am aflat in ultimele zile este ca nu vor formula o versiune clara a detaliilor legale inainte de alegeri", mai declara acesta, facand referire la alegerile generale de pe 6 mai.

Restructurarea datoriilor

Guvernul grec a realizat la inceputul lunii martie restructurarea datoriilor suverane care au impins statul elen aproape de colaps. 95,7% din investitori au participat la aceasta actiune, ei licitand titlri de stat in valoare de 152 miliarde de euro, echivalentul a 85,8% din totalul de 177 miliarde de euro.

Telul restructurarii era de a reduce datoria Greciei la investitorii privati cu 53,5%, din cei 206 miliarde euro detinuti de acestia. Impreuna cu ajutorul de 130 de miliarde de euro primit de Grecia, restructurarea datoriei era un element cheie in incercarea liderilor europeni de a stopa raspandirea crizei.

#recapitalizare datorie Grecia, #pierderi banci Grecia, #pierderi banci Grecia recapitalizare datorii , #Grecia