BCE: Iesirea Greciei din zona euro poate fi gestionata

Luni, 20 August 2012, ora 13:18
1430 citiri
BCE: Iesirea Greciei din zona euro poate fi gestionata

Joerg Asmussen, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca o eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionata, chiar daca ar prefera ca aceasta tara sa ramana in interiorul blocului.

"In primul rand, preferinta mea ar fi ca Grecia sa ramana in interiorul uniunii monetare. In al doilea rand, este responsabilitatea Greciei sa asigure acest lucru. Iar in al treilea rand, o iesire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionata", a declarat Joerg Asmussen pentru cotidianul german Frankfurter Rundschau

Cu toate acestea, Asmussen a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro nu ar fi atat de ordonata pe cat se crede. "Ar fi asociata cu o pierdere de crestere economica si un somaj mai mare astfel ca ar fi foarte scumpa, atat in Grecia cat si in Europa pe ansamblu, chiar si in Germania", a atras atentia Asmussen.

La inceputul acestei luni, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca BCE ar putea sa inceapa sa cumpere obligatiuni guvernamentale pentru a reduce costurile de creditare ale Spaniei si Italiei, insa a subliniat ca orice interventie ar veni doar dupa ce guvernele respective solicita ajutorul zonei euro.

BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

Joerg Asmussen a apreciat ca BCE ar putea sa intervina in ajutorul unui stat cu probleme doar dupa ce guvernul acelei tari a solicitat ajutor de la fondurile EFSF/ESM si a indeplinit conditiile economice atasate oricarui ajutor. "In opinia mea, ar fi bine sa se solicite ajutor in primul rand via EFSF/ESM inainte ca BCE sa ia masuri", a spus Joerg Asmussen.

Separat, revista germana Spiegel a publicat un articol conform caruia BCE analizeaza posibilitatea de a impune o limita la rata dobanzii in cazul unor eventuale achizitii de obligatiuni guvernamentale, astfel incat va cumpara bonduri emise de statele din zona euro daca dobanzile depasesc o anumita prima fata de bondurile germane. Masura ar semnala investitorilor care este nivelul dobanzilor considerat adecvat de BCE si i-ar descuraja pe speculatori sa impinga dobanzile peste nivelul limita stabilit de BCE.

Bancile europene isi rotunjesc profitul prin rascumpararea de obligatiuni

#Grecia iesire zona euro, #grecia zona euro, #cumparare obligatiuni zona euro , #Grecia