Grecia cere Germaniei despagubiri de razboi in valoare de 95 miliarde euro

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 15:30
2449 citiri
Grecia cere Germaniei despagubiri de razboi in valoare de 95 miliarde euro

Un raport "strict secret", realizat la comanda Ministerului de Finante de la Atena, a ajuns la concluzia ca Germania datoreaza miliarde Greciei in compensatii pentru Al Doilea Razboi Mondial.

Desi suma datorata este suficient de mare pentru a acoperi datoria Greciei, guvernul de Atena este precaut sa nu porneasca o disputa cu finantatorul sau actual, relateaza Der Spiegel.

Pe prima pagina a editiei de duminica a ziarului elen To Vima, un articol cu titlul "Ce ne datoreaza Germania" indica clar miza, listand posibilele compensatii pe care le-ar putea plati Germania Atenei. Un grup de experti, la indicatia Ministerului de Finante, a lucrat mai multe luni la raportul de 80 de pagini, etichetat ca "strict secret".

In prezent insa, primele detalii ale raportului s-au scurs catre public. Potrivit To Vima, comisia a ajuns la o concluzie clara: "Grecia nu a primit nicio compensatie, fie pentru creditele pe care a fost fortata sa le furnizeze Germaniei, fie pentru daunele suferite in timpul razboiului".

Grecia a imprumutat Germania nazista cu echivalentul 54 de miliarde de euro

Cercetarea se bazeaza pe 761 de volume de material de arhiva, care includ documente, acorduri, decizii judecatoresti si texte juridice. Panagiotis Karakousis, seful grupului de experti, a declarat pentru To Vima, ca echipa sa a examinat 190.000 de pagini de documente, imprastiate in arhive publice si de multe ori stocate in saci aruncati in subsolurile cladirilor publice.

Chiar daca ziarul nu a oferit nicio cifra concreta privind suma la care s-ar ridica aceste compensatii in raport, calculele anterioare, realizate de mai multe organizatii grecesti, au stabilit ca suma totala datorata de catre Germania Greciei ar ajunge la 108 de miliarde de euro pentru reconstructia infrastructurii distruse a tarii, si la inca 54 de miliarde de euro din imprumuturi fortate platite de Grecia Germaniei naziste in perioada 1942-1944.

Imprumuturile au fost emise de Banca Greciei si au fost folosite pentru a plati bunuri si salarii pentru forta de ocupatie germana.

Suma totala de 162 de miliarde de euro este echivalentul a aproape 80% din PIB-ul actual al Greciei. Daca Germania ar plati intreaga suma, ea ar rezolva problema datoriilor Atenei, insa Berlinul nu pare dornic sa revizuiasca problema despagubirilor catre Grecia.

Grecii ezita sa ia masuri in legatura cu acest raport

La randul lor, oficialii de la Atena sunt precauti in a merge mai departe cu cererea. Guvernul considera raportul deosebit de sensibil, in conditiile in care acesta ar putea deteriora relatiile cu cel mai important furnizor european al ajutorului financiar pentru criza zonei euro.

Pozitia oficiala a guvernului, exprimata cel mai recent de catre ministrul adjunct de finante, Christos Staikouras, sustine ca Atena considera problema deschisa si ca "isi rezerva dreptul... de a ajunge in privinta sa la o concluzie satisfacatoare".

In acest moment, raportul nu se mai afla la Ministerul de Finante, ci a fost inaintat la inceputul lunii martie ministrului de externe, Dimitris Avramopoulous, si premierului Antonis Samaras.

#datorie Grecia UE, #datorii Germania nazista, #despagubiri Grecia Germania nazista, #compensatii Grecia Razboi Mondial , #Grecia