Bundesbank catre Atena: In stilul acesta, va indreptati spre faliment!

Luni, 18 Mai 2015, ora 17:30
1570 citiri
Bundesbank catre Atena: In stilul acesta, va indreptati spre faliment!
Foto: Tovima

Oficialii din banca centrala a Germaniei se declara profund nemultumiti de atitudinea guvernantilor de la Atena in procesul de negociere a deblocarii transelor din ajutorul financiar international.

Ultimul raport lunar al institutiei financiare de la Berlin arata ca Grecia se indreapta spre faliment, daca nu va face concesii care sa schimbe cursul negocierilor cu creditorii internationali, relateaza portalul Germany Today.

Ultimatum: reforme sau faliment

"Grecia trebuie sa isi schimbe radical atitudinea in negocierile curente cu creditorii", se arata in raportul lunar al Bundesbank.

Institutia a atras atentia ca programul de asistenta financiara care va lua sfarsit in luna iunie nu poate fi continuat in conditiile actuale, adaugand ca solvabilitatea statului elen este pusa in pericol.

Banca centrala a Germaniei crede ca o solutie sustenabila la criza financiara din Grecia o reprezinta aplicarea reformelor cerute de creditorii internationali ai tarii.

"Greciei i se solicita sa puna in practica reformele propuse, sa respecte masurile deja negociate si sa evite insolventa", spun reprezentantii Bundesbank.

Banca centrala atrage atentia ca statul si sistemul bancar elen au rezistat pana acum doar prin intermediul programului de asigurare a lichiditatilor de urgenta derulat de Banca Centrala Europeana.

Ultimele doua puncte asupra carora guvernantii greci si creditorii din zona euro nu reusesc sa cada de accord prevad reforme in sistemul de pensii de stat si pe piata muncii.

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Alexis Tsipras si-a luat angajamentul public de a nu face concesii pe aceasta tema in cazul negocierilor cu partenerii europeni.

Daca pana la sfarsitul acestei luni, Grecia nu ajunge la un acord cu creditorii din zona europeana privind deblocarea transei de 7,2 miliarde de euro din programul de asistenta financiara, tara va fi nevoita se declare incapacitatea de plata.

#negocieri grecia ue, #criza financiara Grecia, #raport Bundesbank Grecia, #faliment stat elen , #Grecia