Cacealmaua greceasca: Relatii militare cu Rusia, pentru a santaja Europa?

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 12:00
3842 citiri
Cacealmaua greceasca: Relatii militare cu Rusia, pentru a santaja Europa?
Foto: New York Times

Veste soc de la Atena, unde reprezentantii Syriza par sa fie adeptii unei pozitii confuze in relatiile cu partenerii occidentali si cu Rusia: in ciuda tensiunilor dintre Occident si Rusia, ministrul grec al Apararii, Panos Kammenos, a anuntat ca va efectua o vizita la Moscova, pentru a raspunde recentei invitatii lansate de omologul sau, Serghei Shoigu.

Kammenos a confirmat vizita pentru reporterii agentiei de presa Sputnik, mentionand ca aceasta va fi efectuata "in viitorul apropiat".

Infratire partinica

Cu o Rusie structurata tot mai mult dupa modelul comunist, extrema stanga aflata la guvernare in Grecia pare sa-si gaseasca rapid parteneri de discutii in randul oficialilor moscoviti.

Kammenos s-a intalnit marti dimineata cu ambasadorul rus la Atena, Andrei Maslov, pentru a discuta aspecte legate de cooperarea strategica dintre cele doua tari, inclusiv contactele la nivel ministerial dintre cele doua guverne.

"Am primit o invitatie de la ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, de a vizita Moscova in viitorul apropiat", a precizat Kammenos dupa intalnire.

In capitala Rusiei, recenta victorie in alegerile anticipate din Grecia a partidului de extrema-stanga Syriza l-a facut pe seful comisiei economice din camera inferioara a parlamentului, Mihail Emelyanov, sa afirme ca acest eveniment deschide oportunitati pentru reluarea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

In decembrie 2013, cu doar cateva luni inaintea declansarii crizei din Ucraina, reprezentantii ministerelor Apararii din cele doua tari, Shoigu si Dimitris Avramopoulos, au perfectat un acord interguvernamental de cooperare in domeniul apararii si de schimb de tehnica militara.

Acordul, care prevedea inclusiv exercitii comune ale celor doua armate, a fost inghetat dupa intrarea Rusiei sub sanctiunile dictate de Occident.

Tsipras, un jucator imprevizibil

Aflat in plin proces de renegociere a uriasei datorii externe pe care Grecia o inregistreaza fata de Banca Centrala Europeana si FMI (240 de miliarde de euro) prim-ministrul grec Alexis Tsipras se dovedeste un partener imprevizibil pentru interlocutorii sai.

Ministrul de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis, a anuntat in cadrul unei intalniri la Londra cu creditorii internationali ca noul guvern nu are de gand sa ceara stergerea datoriilor inregistrate de tara sa.

Anuntul a fost urmat de o crestere a activitatii pe bursele din intreaga lume, euro apreciindu-se cu 1,3% in fata dolarului american, in timp ce indicele Dow Jones a inregistrat o crestere de peste 1,7 procente.

Cu toate acestea, relatia lui Tsipras cu Rusia este alarmanta pentru Bruxelles si Washington, nefiind exclusa varianta unui joc la cacealma din partea grecilor, pentru a obtine avantaje ulterioare in negocierile privind stabilirea unor noi termene de plata a datoriei externe si eventuala integrare a Greciei in programul de relaxare cantitativa de 1.100 de miliarde euro pe care Banca Centrala Europeana il va lansa luna viitoare.

Germanii, sensibili la santaj

Yanis Varoufakis are un intreg itinerariu european de parcurs in aceasta perioada, pana acum poposind in Paris si Londra, pe lista sa urmand apoi Roma si, poate, Berlin.

Varoufakis s-a bucurat de incurajarile francezilor in privinta renegocierii termenilor de acordare a ajutoarelor financiare pentru Grecia, in conditiile in care oficialii de la Paris fac parte din grupul de rezistenta tacuta la masurile de austeritate cerute de Germania si Comisia Europeana.

O prima reactie a mediului bancar din Germania la demersurile initiate de ministrul grec de Finante a fost ca "Varoufakis santajeaza Europa cu amenintarea unei iesiri a Greciei din zona euro".

Iar strangerea legaturilor cu Moscova, inclusiv la nivel militar, poate fi privita cu aceiasi ochi si din interiorul comandamentului NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cooperare militara rusia grecia, #negocieri grecia ue, #grecia armata rusia , #Grecia