Cartoful devine in Grecia un simbol al luptei de supravietuire in fata austeritatii

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:29
1870 citiri
Cartoful devine in Grecia un simbol al luptei de supravietuire in fata austeritatii

In Grecia a luat nastere o noua miscare, cea a cartofului, care este pe cale sa devina un simbol al luptei de supravietuire in fata austeritatii, primariile sustinand vanzarea sa directa, fara intermediari, pentru mentinerea preturilor la un nivel mai scazut. "Miscarea cartofolului", asa cum este cunoscut fenomenul in Grecia, a inceput in februarie, in nordul tarii, si s-a extins la nivelul primariilor si site-urilor private.

Fermierii se mobilizeaza sa isi vanda produsele direct populatiei, evitand intermediarii precum supremarketurile si aprozarele. In medie, un kilogram de cartofi vanduti din camion costa circa 33 de eurcenti, jumatate fata de pretul din magazine, relateaza Bloomberg.

"Majoritatea oamenilor nu au bani sa isi cumpere cele necesare, pentru ca guvernul continua sa taie pensiile, salariile, totul. Nimeni nu stie ce se va intampla", a declarat Leonidis Giamalis, pensionar din localitatea Dafni, suburbie a Atenei.

O mama a trei copii, fara loc de munca de patru ani, a spus la randul ei ca nu se gasesc locuri de munca, salariile si pensiile sunt foarte mici, iar toata lumea are datorii.

Dafni, cu 35.000 de locuitori, este unul dintre zecile de orase care isi ajuta cetatenii sa faca economii prin facilitarea accesului la cartofi ieftini. In mai putin de o saptamana, peste 2.500 de oameni au venit la primarie pentru a comanda 75 de tone de cartofi, a declarat primarul Michalis Stavrianoudakis.

Vanzarile au proliferat din februarie, dupa ce primariile au lipit afise, iar vestea s-a raspandit prin Internet si ziarele locale.

"Daca vom incepe sa cumparam direct de la fermieri, fara intermediari, vor reduce pana la urma preturile. Va continua. Astazi sunt cartofii, maine va fi orezul iar ziua urmatoare uleiul de masline", a spus Ioannides Kyriakos, un pensionar aflat la coada la cartofi intr-o parcare.

Cartoful a fost introdus in Grecia in secolul XIX, dupa obtinerea independentei fata de Turcia, pentru imbogatirea dietei saracilor.

Impactul masurilor de austeritate este mai mare in Grecia, epicentrul crizei datoriilor, decat oriunde in Europa.

Guvernul s-a angajat in ultimii doi ani sa faca economii si majorari de taxe de peste 33 de miliarde de euro, in schimbul sprijinului financiar din partea partenerilor europeni, iar economia se afla in al cincilea an de recesiune.

Masurile includ plata unei taxe pe proprietati prin intermediul facturilor la utilitati, reducerea suplimentara cu 12% a pensiilor si salariilor angajatilor la stat in acest an si taierea cu 22% a salariului minim la 683 de euro pe luna.

La inceputul acestei luni, Grecia a finalizat cel mai amplu schimb de obligatiuni cu creditorii privati din istorie, pentru reducerea datoriilor.

PIB-ul Greciei a scazut in trimestrul patru al anului trecut cu 7,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit Autoritatii Elene pentru Statistica.

Rata somajului se afla la 21%, in randul tinerilor a ajuns la 51%, iar 88% dintre greci afirma, potrivit unui sondaj din martie, ca situatia lor s-a intautatit in ultimii doi ani.

#grecia masuri austeritate, #grecia criza datorii, #Grecia retrogradare , #Grecia