Cati bani au pierdut grecii in vacanta bancara

Luni, 20 Iulie 2015, ora 11:06
2381 citiri
Cati bani au pierdut grecii in vacanta bancara
Foto: Pixabay

Vacanta bancara si controlurile de capital impuse in urma cu trei saptamani i-au costat pe greci aproximativ 3 miliarde de euro, fara sa calculam scaderea veniturilor din turism, in urma deciziei turistilor de a evita Grecia "last-minute" in momentele de apogeu ale crizei.

Potrivit estimarilor realizate de surse din comert, citate de portalul ekathimerini.com si preluate de Novinite, in aceste trei saptamani in care au fost in vigoare masurile de control al capitalului, zona de retail a inregistrat pierderi de 600 de milioane de euro.

Si Asociatia Panelena a Exportatorilor estimeaza ca acest control de capital i-a adus pierderi de 240 de milioane de euro.

Nu in ultimul rand, blocarea importurilor a avut ca rezultat o pierdere de 1,8 miliarde de euro pentru consumatorul final si producator, mai spune publicatia elena.

Camera de Comert si Industrie de la Atena sustine de asemenea ca aproximativ 4.500 de containere pline cu materiale brute si produse finite erau pana in acest moment blocate, intrucat importatorii nu puteau face nicio tranzactie bancara.

De asemenea, au fost blocate tranzactii comerciale de aproximativ 6 miliarde de euro, din cauza cecurilor restante si a biletelor la ordin ce nu au putut fi achitate.

Bancile grecesti si-au redechis luni portile, insa au ramas in vigoare restrictiile asupra miscarilor de capital. Grecii nu scapa de limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat, desi aceasta a crescut de la 60 de euro la 420 de euro pe zi.

Simultan, incepand de luni, TVA creste de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate si restaurante, dar si pentru calatoriile cu taxiul sau inmormantari.

O.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta bancara Grecia, #pierderi Grecia vacanta bancara , #Grecia