Ce ar urma dupa falimentul Greciei - 6 scenarii posibile

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 07:16
1825 citiri
Ce ar urma dupa falimentul Greciei - 6 scenarii posibile

Intrarea in incapacitatea de plata - faliment, cum o numesc unii - nu e o noutate in istorie. Profesorii Carmen Reinhart de la Universitatea din Marryland si Kenneth Rogoff de la Oxfort au inventariat falimentele nationale in ultimele doua secole, iar lista este destul de lunga. 

Istoria se repeta

De la independenta sa, in 1830, si pana in prezent, Grecia a fost in dificultate sau chiar incapacitate de plata de mai multe ori, aceste perioade insumate reprezentand jumatate din existenta statului grec.

Putem spune chiar ca, luand in consideratie numarul de falimente (nu durata fiecaruia) Grecia se afla in fruntea topului european. Aproape am putea spune ca, pentru Grecia, un nou blocaj financiar ar reprezenta mai mult o situatie de rutina, decat o exceptie.

Alte cazuri europene, e drept, au fost mai rare, dar nu putine de tot. Seria istorica mai continua cu Spania (opt falimente), Germania (sapte), Austria, Ungaria, iar apoi Austro-Ungaria (tot sapte).

In ultimele decenii (dupa 1980), Europa a cunoscut inca patru falimente nationale, analizate de specialisti fiecare in parte: Polonia, Romania, Rusia si Turcia.

Operatiunea ultimei sanse

Premiera mondiala pentru anul 2011 ar fi faptul ca o defectiune majora a Greciei ar insemna, pe langa dificultatile ei proprii, alterarea imaginii Uniunii Europene, entitate nou formata, care are nevoie sa se afirme ca forta economica a lumii si nu sa se prezinte vulnerabila.

Este un motiv principal, pentru care autoritatile cele mai reprezentative al Uniunii nu au liniste. Dupa teleconferinta tinuta intre cancelarul Merkel, presedintele Sarkozy si premierul Papandreou, a avut loc, vineri, o intrunire in Polonia a ministrilor din zona, cu participarea secretarului american al trezoreriei, Timothy Geithner.

Ziarele occidentale numesc aceste zile "operatiunea ultimei sanse". Daca va fi ratata, urmarile pentru Grecia vor fi grave, dar nici pentru restul Europei nu par mai comode. Analizand ce scenariu ar putea urma, ziarul La Tribune, puncteaza sase posibilitati, intr-un articol semnat de Romanic Godin:

Sase scenarii posibile

Prima este varianta oficiala. Grecia se va redresa, in baza imprumutului de 109 miliarde euro obtinut la 21 iulie 2011, necesar nu numai pentru linistea Greciei, dar si a partenerilor francezi si germani, pregatiti de alegeri, in 2012 si 2013. Ratele uriaselor datorii pot impinge Grecia la un faliment mai rasunator decat spectrul celui de astazi.

A doua varianta: "falimentul controlat". Grecia sa-si restructureze datoriile cu minimum 50%, intrand in incapacitate de plata cu restul. Lovitura este greu de suportat, iar scenariul este mai curand iluzoriu, decat realist. Cine ar fi dispus sa preia, pe timp de criza, ceva din datoria greaca? Sa fim seriosi!

A treia varianta, cea mai sigura, poate veni de la sine: falimentul necontrolat. In momentul cand toate ajutoarele s-au epuizat, iar Merkel si Sarkozy nu au nimic a-si mai spune, falimentul apare automat, ca tigrii scapati din cusca. Grecia va suporta consecintele, iar Europa s-ar arata lumii ca un zmeu urias, cu picioare de lut.

A patra: falimentul si integrarea federalista. Stransa cu usa, Grecia poate fi de acord sa renunte la suveranitatea fiscala si bugetara, asupra carora sa guverneze solidaritatea altor state europene. Daca nu intervenea, in 2005, esecul Constituitiei Europene, faptul era ca si implinit. Preluate de o autoritate europeana, finantele grecesti ar putea beneficia si de o guvernare buna si de un ajutor mai eficace.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#faliment grecia, #criza, #zona euro , #Grecia