Ce inseamna victoria Syriza pentru Grecia si intreaga Europa

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 12:00
5151 citiri
Ce inseamna victoria Syriza pentru Grecia si intreaga Europa
Foto: The Wall Street Journal

Partidul de extrema stanga Syriza si-a adjudecat partea leului in urma alegerilor anticipate derulate ieri in Grecia. Ca prim efect, euro a inregistrat un declin pe piata asiatica, inca de la primele ore ale zilei de luni.

Este insa doar un prim semnal de alarma, piata fiind in continuare susceptibila la orice indiciu care poate trada evolutia viitoarelor relatii dintre Atena si Bruxelles, se arata intr-o analiza Bloomberg.

Singuri la guvernare

La iesirea de la urne, sondajele au indicat o victorie a stangii condusa de Alexis Tsipras cu peste 36 de procente obtinute in urma votului exprimat duminica.

Iata ca Syriza se afla in pozitia de a obtine majoritatea absoluta in parlment si de a se instala la guvernare fara ajutorul unei coalitii. Este o consolidare a pozitiei pe care extrema stanga o obtinuse in timpul alegerilor la termen si care a bulversat si atunci pietele.

Insa, de aceasta data stanga se afla in postura de a forma si a conduce Guvernul elen. Victoria Syriza eflecta frustrarea economica si sociala din Grecia, inclusiv perceptia ca dupa ani de sacrificii si austeritate, rezultatul dorit de populatie continua sa se lase asteptat.

Alternativa oferita de Syriza s-a concentrat, cel putin in platforma electorala, pe respingerea politicii de austeritate si restructurarea datoriei externe a tarii.

Liderul Alexis Tsipras nu a evitat nici atacurile directe impotriva cancelarului german Angela Merkel, acuzand guvernul de la Berlin ca a dezvoltat o obsesie in impunerea unor masuri de austeritate pentru Grecia.

Reevaluarea factorilor de risc

Toate aceste elemente au intarit supozitia unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro. Acest lucru se va reflecta prin abandonarea monedei unice si, implicit, prin restrangerea cailor de a accesa imprumuturi de la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Cum Grecia nu este singura tara din regiune in care vocile anti-europene se fac din ce in ce mai des auzite, acest lucru va duce automat la o reevaluare a factorilor de risc individuali si colectivi pe intreaga Uniune Europeana.

O iesire a Greciei din zona euro presupune ca noul guvern sa adopte de urgenta masuri pentru contracararea rapida a eventualelor derapaje economice si sociale, odata cu prezentarea unui program economic pe termen mediu menit sa asigure accesul marfurilor autohtone pe piata libera si sa mentina in vigoare o serie de intelegeri de natura financiara.

Teama de Grexit s-a accentuat dupa ce, comparativ cu perioada 2010-2012, Germania s-a aratat mai putin interesata de evolutia economica din zona euro, cat de consolidarea structurilor institutionale ale zonei.

A fost intarit rolul mecanismelor regionale de finantare, bancile au fost supuse testelor de stres, iar o mare parte din datoriile inregistrate de statele din regiune au fost refinantate pe un termen extins, la un nivel redus al dobanzilor.

Cutremur la periferia Europei

Pietele vor marca, cu siguranta, momentul obtinerii unei majoritati absolute a stangii in Grecia. Este de asteptat sa vedem vanzari masive de actiuni pe piata europeana, fluctuatii puternice in fluxul unor obligatiuni bine cotate si adevarate cutremure in segmentul obligatiunilor emise in statele periferice din flancul sudic al zonei euro: Italia, Spania si Portugalia.

In piata valutara, euro este de asteptat sa fie supus unei presiuni in crestere, putand sa coboare in fata dolarului chiar sub minimul ultimilor 11 ani, recent atins dupa socul elvetian.

Piata greceasca va suferi la fel de multe schimbari rapide. Un prim pericol il reprezinta decapitalizarea bancilor in urma panicii manifestate de localnici, iar apoi retragerea de capital din economia tarii.

Daca acest lucru se intampla, politicienii de la Atena vor trebui sa aibe un set de masuri rapide pentru a stopa efectul in cascada al acestor evenimente.

La mana lui Tsipras

Liderul stangii este, in cele din urma, omul care va decide soarta tarii. Alexis Tsipras va fi nevoit sa isi ia o serie de masuri de siguranta constand intr-un joc pivotant cu economia Greciei si cu partenerii externi care sa transmita pietelor semnalul ca renuntarea la politica de austeritate va fi dublata de o serie de reforme structurale si ca restructurarea datoriei externe va fi rezultatul unei politici de negociere cu Germania si institutiile europene.

In schimb, acest lucru nu va anula efectul politic generat de rezultatul alegerilor partiale din Grecia. Fenomenul de ascensiune al unor forte politice noi pe esichier este alimentat consistent de evolutia economica neperformanta din regiune, de somajul in crestere si tensiunile sociale existente in mai multe tari decat cele de la periferia zonei euro.

#alegeri grecia, #victorie Syriza, #Alexis Tsipras Grecia, #efect alegeri Grecia, #iesire grecia zona euro , #Grecia