CE si FMI, "in dezacord fundamental" privind criza din Grecia

Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:32
1446 citiri
CE si FMI, "in dezacord fundamental" privind criza din Grecia

Comisia Europeana a reactionat cu tarie joi la un raport intern al FMI referitor la erorile grave in gestionarea crizei din Grecia, declarandu-se in dezacord fundamental fata de multe din concluziile documentului.

Raportul FMI sustine in special ca restructurarea datoriei Greciei, din primavarea anului 2012, ar fi trebuit sa aiba loc in 2010, relateaza AFP.

"Suntem in dezacord fundamental" cu aceasta pozitie, a declarat Simon O'Connor, purtator de cuvant al CE.

El a aratat ca raportul FMI "nu tine cont de interconectarea tarilor din zona euro" si ca criza din Grecia a fost o situatie dificila, fara precedent.

"O restructurare a datoriei ar fi implicat riscul contagiunii sistemice daca ar fi avut loc in acel moment", a explicat O'Connor, subliniind faptul ca toti partenerii din troica, respectiv CE, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI au avut aceeasi opinie la momentul respectiv.

In raportul publicat miercuri FMI si-a facut mea culpa, potrivit AFP, admitand ca primul plan de salvare a Greciei, din 2010, s-a soldat cu esecuri notabile, in special din cauza dezacordurilor cu partenerii europeni din troica.

Raportul "regreta absenta diviziunii clare a muncii" in troica si reproseaza europenilor lipsa de experienta si a competentelor in privinta programului de ajutor destinat Greciei, legate de conditiile prea stricte in domeniul bugetului si reformelor structurale.

O'Connor a aparat Comisia si in aceasta privinta. "Suntem in dezacord fundamental cu ideea potrivit careia nu au fost facute eforturi de identificare a reformelor structurale care favorizeaza cresterea", a spus purtatorul de cuvant, adaugand ca CE a fost "o forta motoare importanta" in acest domeniu.

"Troica nu exista acum trei ani, a pornit de la zero", a explicat O'Connor. El a aratat ca faptul ca un membru al zonei euro a fost in pericol de incapacitate de plata a fost fara precedent, iar uniunea monetara nu avea un mecanism de salvare precum MES.

O'Connor a mai spus ca raportul a fost realizat de economisti ai FMI dar "nu reflecta viziunea oficiala" a institutiei, cu care Comisia Europeana are o relatie "foarte buna si constructiva".

Comisia Europeana va publica propriul raport referitor la colaborarea cu partenerii sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica grecia, #disputa CE FMI, #restructurare datorie grecia , #Grecia