Comisia Europeana: Sectorul privat este o solutie "la indemana" pentru Grecia

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 15:47
1139 citiri
Comisia Europeana: Sectorul privat este o solutie "la indemana" pentru Grecia

Comisia Europeana nu este insensibila la situatia Greciei, ale carei probleme privind datoriile s-au acumulat in timp, ceea ce face mai dificila solutionarea lor, mai ales in actualul context economic european, a afirmat vineri un purtator de cuvant al executivului comunitar.

Amadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare si euro Olli Rehn, a declarat, de asemenea, ca un acord privind reducerea datoriei grecesti fata de creditorii privati, cifrata la aproximativ 100 miliarde de euro, este "la indemana", in ciuda dificultatii negocierilor in aceasta privinta.

"Exista o vointa evidenta a partilor participante la discutii de a ajunge la un acord asupra participarii sectorului privat, pe baza de voluntariat", a spus Altafaj.

Vicepresedintele CE Olli Rehn a apreciat joi, la Haga, ca un acord intre guvernul grec si creditorii privati este probabil pana la finalul acestei saptamani, desi liderul Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), Jean-Claude Juncker, a calificat drept extrem de grele negocierile pe acest subiect.

Incheierea acordului mentionat este complicata de incercarea Atenei de a semna un al doilea program de asistenta financiara internationala cu Uniunea Europeana si FMI, dupa cel incheiat in vara lui 2010, in valoare de 110 miliarde de euro.

#Grecia ajutor UE, #creditori privati Grecia, #ajutor international Grecia , #Grecia