Criza datoriilor din Europa nu reflecta slabiciunile euro

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 12:38
1600 citiri
Criza datoriilor din Europa nu reflecta slabiciunile euro

Criza datoriilor din Europa a aparut din cauza gestionarii gresite a finantelor publice si nu reflecta slabiciunile din sistemul monedei unice, a declarat premierul francez, Francois Fillon, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.

"Grecia a pus in pericol credibilitatea bugetelor, insa situatia finantelor publice din statele Uniunii Europene nu este mai rea decat cea din SUA sau Japonia. 

Criza din Grecia a trezit temeri legate de viitorul euro. Aceasta criza nu a fost cauzata de slabiciunile sistemului monedei comune, ci este legata de managementul defectuos al finantelor publice", a spus Fillon.

El apreciaza, totodata, ca atacurile speculative asupra activelor elene nu au succes, iar problema datoriilor din Grecia are nevoie de timp pentru a se rezolva.

Premierul francez, aflat intr-o vizita la Tokyo, a facut apel la investitorii niponi sa nu ocoleasca euro.

Euro s-a apreciat joi pe bursa din New York cu 1,4% in fata dolarului, marcand cea mai buna performanta din ultimele doua saptamani.

Moneda unica europeana a inceput sa castige teren dupa ce guvernele din Grecia, Spania si Portugalia au reusit sa vanda fara probleme obligatiuni, ceea ce a redus ingrijorarile legate de problema datoriilor suverane.

#criza, #datorii, #euro, #grecia , #Grecia