Criza din Grecia ajunge la Biserica. Ies la iveala "fraudele binecuvantate"

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:41
5290 citiri
Criza din Grecia ajunge la Biserica. Ies la iveala "fraudele binecuvantate"

Grecii incep sa ceara sacrificii si din partea Bisericii Ortodoxe a tarii, dupa numeroase scandaluri financiare si de coruptie in randul reprezentantilor Bisericii.

Grecii au avut resentimente de mai mult timp pentru ca puternica institutie a Bisericii Ortodoxe a platit foarte putine taxe si a primit subventii consistente, atat din partea Greciei, cat si a Uniunii Europene.

Costurile de personal se ridicau anual la 230 de milioane de euro, platite din banii contribuabilor, iar guvernul a inceput sa taie cheltuielile si in acest sector doar in ultimele luni, scrie Der Spiegel.

Biserica beneficiaza de numeroase facilitati fiscale inca in vigoare. Nu plateste taxe pentru proprietatile care nu sunt inchiriate, si doar din 2010 statul a inceput sa perceapa impozite pe veniturile din tranzactiile imobiliare ale institutiei. Anterior acestui an, Biserica a obtinut profituri considerabile, fara sa plateasca nimic catre stat.

Biserica Ortodoxa a Greciei se presupune a fi pe locul doi la detinerea de proprietati imobiliare din tara, desi nu se cunoaste exact cat teren detine. Expertii estimeaza ca proprietatile acesteia depasesc 130.000 de hectare de padure si teren arabil, precum si diverse proprietati imobiliare in fiecare oras mare al Greciei.

Parlamentarul de stanga, Grigorios Psarianos, considera ca adevarata problema este reprezentata de lipsa de separare clara dintre Biserica si Stat.

"In nici o alta tara europeana acestea doua (n.r. institutii) nu sunt atat de interconectate", a declarat acesta. "Multi politicieni sunt dependenti de binecuvantarea clericilor si multi preoti se implica in politica", a mai adaugat Psarianos.

Ortodoxismul reprezinta religia predominanta in Grecia, aproximativ 97% din locuitori apartinand acestui cult, iar icoanele sunt omniprezente in scoli.

Cazuri rasunatoare de coruptie in sanul Bisericii

Psarianos considera ca Biserica este la fel de afectata de criza ce a cuprins societatea din Grecia, iar astfel nu este mai putin vulnerabila la coruptie decat alte insitutii.

Un caz foarte cunoscut este cel al Episcopului Panteleimon al Atticii, care a fost condamnat la sase ani de inchisoare in 2008 pentru delapidarea a 2,5 milioane de euro, pe care i-a justificat drept fond de rezerva care sa-l sustina la batranete.

Dar cel mai spectaculos scandal a fost cel al Manastirii Vatopedi, de pe Muntele Athos. Aceasta regiune cuprinde 20 de manastiri si are drept de auto-guvernare.

In 2011, Staretul Ephraim al Manastirii Vatopedi a fost arestat pentru frauda si delapidare, ca urmare a tranzactionarii unor proprietati ale Manastirii Vatopedi, in schimbul unor proprietati mult mai valoroase apartinand statului grec. Manastirea a obtinut cu aceasta ocazie 100 de milioane de euro.

Acest caz a fost, potrivit lui Psarianos, momentul care a marcat schimbarea opiniei grecilor in legatura Biserica Ortodoxa si responsabilitatea acesteia pentru actuala criza.

Partidul lui Psarianos, care face parte din actuala coalitie de guvernamant, doreste o separare mai clara intre Biserica si Stat, chiar daca celelalte partide mari de la guvernare nu considera acest lucru o prioritate.

Episcopul Athimos de Thessaloniki, intervievat de Der Spiegel, respinge insa aceasta idee: "Exista o legatura sfanta intre poporul grec si Biserica lor. Nimeni nu ar trebui sa o intrerupa."

#biserica ortodoxa Grecia, #delapidare Biserica, #scandal Biserica Grecia, #separare stat biserica , #Grecia