Criza din Grecia merge inainte. Veniturile fiscale sunt in scadere

Vineri, 07 August 2015, ora 10:31
2574 citiri
Criza din Grecia merge inainte. Veniturile fiscale sunt in scadere
Foto: Wikimedia

Chiar daca oficialii eleni se declara increzatori in sansa de a obtine un nou imprumut de 86 de milioane de euro in urmatoarele saptamani, situatia economica a tarii se inrautateste pe zi ce trece.

Cifrele oficiale date publicitatii de Trezorerie demonstreaza ca veniturile fiscale, ca si cheltuielile bugetare, sunt intr-o scadere abrupta fata de primul semestru al anului trecut, observa The Guardian.

Fara bani

Comparativ cu primele sase luni ale lui 2014, veniturile fiscale s-au redus cu 8,5 procente anul acesta, iar inchiderea bancilor si impunerea controlului capitalului de la sfarsitul lunii iunie ar putea avea o influenta si mai mare pe trimestrul in curs.

In urma accentuarii crizei datoriilor in Grecia, multe dintre firmele locale si-au redus activitatea sau au parasit tara, reducand astfel si veniturile inregistrate la buget.

Situatia este reflectata si de nivelul redus al cheltuieilor efectuate de guvernul Syriza, cu 12,3% mai mici decat cele de acum un an.

Pana pe 20 august, Grecia trebuie sa efectueze o plata de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, iar acest lucru poate fi posibil numai in virtutea unui nou imprumut semnat cu creditorii sai.

FMI asteapta pana in toamna

Discutiile dintre Atena si creditorii internationali se desfasoara in acelasi format care include Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

Pentru moment insa, reprezentantii Fondului, desi prezenti la discutiile purtate pe tema noului imprumut de 86 de miliarde de euro, acordati prin Mecanismul European de Stabilitate, nu au decis daca se vor alatura noului program de asistenta financiara.

"Va fi o discutie in vara sau in toamna pe aceasta tema in cadrul board-ului FMI. O decizie va fi luata abia in toamna acestui an", a explicat Thomas Ostros, reprezentantul Suediei in cadrul boardului international al FMI.

Directorul Fondului, Christine Lagarde a anuntat ca institutia nu va semna un nou acord pentru al treilea program de asistenta financiara a Greciei daca Atena nu aproba un nou set de masuri de reforma, iar creditorii europeni nu se arata de acord cu o stergere partiala a datoriei.

Varianta stergerii unei parti din datoria Greciei este contestata de majoritatea tarilor din zona euro, in frunte cu Germania.

De altfel, oficialii de la Berlin au anuntat ca sunt putine sanse ca noul acord sa fie ratificat de Parlamentul german in cazul in care nu implica si participarea FMI.

In aceste conditii, discutiile privind ramanerea Greciei in zona euro se pot prelungi pana spre finalul anului, varianta de compromis fiind acordarea unui imprumut de urgenta pentru plata celor 3,2 miliarde catre BCE.

#criza financiara Grecia, #venituri fiscale Grecia, #negocieri imprumut UE , #Grecia